13 °C

Два химикала в масово използвани храни увреждат имунната система

Два химикала, които често се срещат в преработени храни, могат да навредят на имунната система, според ново проучване.

Химикалите са консервантът терт-бутилхидрохинон (TBHQ), открит в Pop-Tarts, Cheez-Its и повече от 1000 други храни на Kellogg, и пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), група химикали, които могат да проникнат в храната от опаковките, според авторите на изследването от Работната група по околна среда (EWG), здравна организация с нестопанска цел.

"Пандемията насочи общественото и научното внимание към фактори на околната среда, които могат да повлияят на имунната система," пише авторът на изследването Олга Найденко, вицепрезидент на EWG за научни изследвания. "Преди пандемията химикалите, които могат да навредят на защитата на имунната система срещу инфекция или рак, не получаваха достатъчно внимание от агенциите за обществено здраве. За да се защити общественото здраве, това трябва да се промени."

Проучването, публикувано на 24 март в International Journal of Environmental Research and Public Health, установи, че тези химикали показват потенциално вредно въздействие върху имунната система в проучвания, проведени върху животни и в лабораторни съдове. Резултатите от тези видове изследвания обаче не винаги се отнасят до хората, така че новото проучване не може да докаже, че тези химикали увреждат имунната система при хората.

Въпреки това констатациите са достатъчни, за да предизвикат безпокойство, според д-р Кенет Спат, специалист по медицина на труда и околната среда в Northwell Health в Грейт Нек, Ню Йорк

"Продуктите, които разглежда това конкретно проучване, са очевидно много популярни, масово използвани хранителни продукти", казва Спат пред Live Science. "Това се превръща в ключов елемент, защото очевидно, ... колкото по-широка е експозицията, толкова по-голям е шансът да нанесе вреда".

Спат допълва, че "в исторически план има редица проблеми със здравето и безопасността, които са резултат от замърсители на храните [и] хранителни добавки." Някои от тези химикали са там "по рецепта", защото се добавят директно към храната. Но други възникват чрез разграждането на други химикали, а някои, като PFAS, могат да попаднат в храната от опаковката, каза той. "По тези причини е важно да гарантираме, че продуктите, които използваме, и храната, която ядем, се оценяват възможно най-добре за потенциални опасности. Проучвания като това са средство за наблюдение на това", казва Спат..

Авторите на изследването заявиха, че по-нататъшното тестване на тези химикали и техните потенциално токсични ефекти трябва да бъдат приоритет за изследванията и те призоваха Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да направи преглед на най-новата наука за TBHQ и други хранителни добавки.

В изявление пред Live Science говорителят на Kellogg Крис Банер каза: "Предоставянето на безопасна, вкусна и качествена храна за потребителите е нашият основен приоритет. TBHQ е обичаен антиоксидант, одобрен за безопасна употреба от FDA, който много компании използват в много продукти за помагат за запазване на вкуса и свежестта на храната."

Вредни химикали?

Изследователите на EWG анализираха данни от програмата за прогнозиране на токсичността (ToxCast) на Агенцията за защита на околната среда, която извършва скрининг на голям брой химикали за въздействието им върху клетките в лабораторните съдове и върху протеините в епруветка. Те искаха да проверят колко добре програмата може да предвиди потенциалната вреда на химикалите за имунната система. Те анализираха данните на ToxCast, за да определят как химикалите, които най-често се добавят или попадат в храната, като TBHQ и PFAS, влияят на гените и протеините, свързани с имунната функция. Изследователите също прегледаха научната литература, за да видят дали проучвания са докладвали, че даден химикал е повлиял имунната система.

За TBHQ резултатите от тестовете на ToxCast и други изследвания показват, че химикалът влияе върху имунната система. Тестовете ToxCast показват, че TBHQ засяга протеини, като хемокини и цитокини, които координират реакцията на имунната система към патогени, пишат авторите на изследването.

Трудно е да се предскаже само от данните на ToxCast дали тези ефекти могат да бъдат вредни за имунната система при животни или хора, казва авторът на изследването и токсикологът от EWG Алексис Темкин пред Live Science И все пак според прегледа на литературата, проучвания върху животни са установили, че TBHQ е свързан с промени в имунната функция и имуномодулацията (повишаване или понижаване на имунния отговор), пишат авторите в своя доклад.

Що се отнася до PFAS, както изследванията върху животи, така и епидемиологичните проучвания предполагат, че тези химикали могат да бъдат токсични за имунната система, пишат авторите в своето проучване. По-високите нива на PFAS при хората са свързани с по-ниско производство на антитела в отговор на ваксинации, пишат авторите в своето проучване. Например, проучване от 2013 г. в Journal of Immunotoxicology съобщава, че децата, които са били изложени на по-високи нива на PFAS в утробата, имат по-ниско производство на антитела в отговор на детските ваксинации.

И все пак данните на ToxCast не разкриват ефектите на PFAS върху имунната система.  Например, според тестовете ToxCast, PFOA - вид PFAS, за който епидемиологичните проучвания показват, че може да потисне човешката имунна система, е засегнал само една от 19 тествани молекули на имунната система.

Въз основа на проучванията, включващи TBHQ, изследователите стигнаха до заключението, че ToxCast може да идентифицира молекули, които представляват риск за имунната система. Но неуспехът на ToxCast да маркира химикалите на PFAS като вредни за имунната система не означава, че е безопасен, а по-скоро посочва ограниченията на скрининга, пишат авторите.

FDA одобри TBHQ преди десетилетия, пишат авторите. Национални и международни агенции, като Националната програма за токсикология на САЩ и Европейската агенция за безопасност на храните, прегледаха TBHQ за безопасност, но въздействието на химикалите върху имунната система остава неоценено.

"Нашите изследвания показват колко е важно FDA да разгледа тези съставки за втори път и да тества всички хранителни химикали за безопасност", каза Скот Фабър, старши вицепрезидент по правителствените въпроси в EWG.

Резултатите от това проучване и подобни на него показва, че потребителите са в трудна позиция, тъй като може да бъде практически невъзможно да разберат дали някои химикали се съдържат в хранителните продукти. Не всички химикали, открити в храните, са посочени като съставки, тъй като някои от химикалите, като PFAS, не са директни добавки.

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини