Как да разпознаем симптомите на кръвен съсирек и какво да направим по въпроса

Кръвните съсиреци са изключително рядък страничен ефект от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19, обявиха европейските регулатори в сряда.

Междувременно в прес съобщение Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че предимствата от нея надхвърлят рисковете. И все пак, комитетът по безопасност допълни, че е важно да знаем какви са признаците на потенциален съсирек.

Кръвният съсирек се получава, когато кръвта се сгъсти и образува полутвърда маса. Това може да е полезно в случаите, когато трябва да се спре кървенето при нараняване, но тези блокажи могат да предизвикат проблеми, ако отрежат пътя на кръвта в жизненоважна област.

Кръвните съсиреци могат да предизвикат блокажи в краката, коремната област и дробовете. По-голямата част от тези, които са свързани с ваксината на AstraZeneca, са се появили в кръвоносните съдове не мозъка.

Тези съсиреци, известени като тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST), могат да доведат до инсулт, пристъпи и смърт.

До момента по-голямата част от съсиреците са се появили при жени под 60-годишна възраст в рамките на 2 седмици от ваксинацията.

Тъй като вероятността младите хора да имат странични ефекти от ваксината е най-голяма, регулаторите във Великобритания например препоръчват хората под 30-годишна възраст да не се ваксинират с AstraZeneca, освен ако вече не са получили първата си доза.

Симптомите на кръвни съсиреци включват задух и главоболие.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че пациентите, които са ваксинирани с AstraZeneca, трябва да потърсят медицинска помощ незабавно, ако имат следните симптоми:

- Недостиг на въздух;

- Болки в гръдния кош;

- Подуване на крака;

- Непрестанна болка в коремната кухина;

- Неврологични симптоми – включително остро и непрестанно главоболие или замъглено зрение.

Някои леки странични ефекти, като например болка в мястото на инжекцията или цялостна болка в тялото, се срещат често в деня след ваксинацията.

Ако изпитвате обаче остри или непрестанни симптоми в продължение на 4 до 20 дни след ваксинацията, трябва да потърсите медицинска помощ, казват от Световната здравна организация.

Обикновено кръвните съсиреци се лекуват с антикоагуланти. Усложненията могат да бъдат избегнати, ако съсирекът се хване навреме.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини