Забравена каменна плоча може да е най-старата известна карта в Европа

Археолози изследваха отдавна откритата плоча, съхранявана във френски замък, и установиха, че тя може да е най-старото картографско изображение на познати земи в Европа, съобщи Science Alert.

Линиите само загатват за релефа.

Плочата от Сен Белек е открита през 1900 г. и след това е прибрана. Тя е дълга почти 4 м.

"Това вероятно е най-старата карта на територия, която е идентифицирана" - каза ръководителят на изследването Клеман Никола от университета в Борнмът. - Има няколко такива карти, изсечени в камък по света. Те са само интерпретации. Тази първа очертава район в специфичен мащаб."

Плочата е открита в погребална могила от края на ранната бронзова епоха (1900 - 1640 г. пр. н. е. ), но според специалисти, тя е по-стара. Ако това е така, значи е използвана повторно с някаква цел за погребалния процес. Плочата е образувала една от стените в гробницата, с гравираната страна навътре.

Според изследователите на нея е нарисуван грубо релефът в района на погребалната могила с преминаващата през него река. Възможно е и да са отбелязани селищата от онова време, както и как се е ползвала земята, каква е била собствеността върху нея. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини