Иран съобщи за проблем в завод за обогатяване на уран

За проблем с електроснабдяването в завода за обогатяване на уран в град Натанз съобщи Иран. Няма пострадали хора, нито замърсяване. Иран нарече инцидента  "терористичен акт" срещу ядрената си програма, предаде Франс прес.

"Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, подчертава необходимостта международната общност и Международната агенция за атомна енергия да се изправят срещу този антиядрен тероризъм", заяви в комюнике ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи. Той не отправи обвинения срещу групировка или държава във връзка с инцидента, нито даде подробности за положението в завода.

"Тази акция отразява. . . провала на противниците на преговорите. . . за вдигане на жестоките санкции" на Съединените щати срещу Иран, отбеляза в същото време Салехи.

Той имаше предвид преговорите във Виена с цел връщане на САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма.

Вчера в завода в Натанз бяха въведени в експлоатация, в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи равнища.

Пред юли миналата година в подземния обект стана експлозия, която иранските власти определиха като опит за саботиране на ядрената програма на страната. Подозренията паднаха върху Израел - заклет враг на Иран.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини