Канада спира продажбата на високотехнологични оръжия за Турция

Канада спря лицензите за продажба на високотехнологични оръжия за Турция, след като са били открити достоверни доказателства, че оръжията са били предоставяни за сраженията в Нагорни Карабах, съобщи канадският сайт cbc.

Външният министър на Канада Марк Гарно уточни, че решението за спиране на издаването на лицензи за износ на 29 високотехнологични оръжия се взима след открити доказателства, че въпросните оръжия са били предоставени на Азербайджан без съгласието на Канада и са били използвани при сраженията в Нагорни Карабах миналата есен.

Канадското правителство спря издаването на 25 лиценза за износ на военни стоки и технологии през октомври м. г. и още 4 през ноември.

Предприето бе разследване на твърденията, че Турция е предоставяла на друга страна канадска технология в нарушение на споразумението за краен потребител с Канада.

След тази проверка, при която бяха открити достоверни доказателства, че канадските технологии, изнасяни в Турция, са използвани в Нагорни Карабах, днес обявявам, че се отменя издаването на лицензите, които бяха спрени временно още през есента на 2020 г., посочи вчера Гарно в изявление.

Това използване на оръжията е в разрез с канадската външна политика и с уверенията на Турция за краен потребител, каза още той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини