17 °C

Откриха изложба "Пловдив след Освобождението", посветена на Търновската конституция (снимки)

Изображение 1 от 6

  На 16 април 2021 г., в Апелативна прокуратура –Пловдив се откри изложбата „Пловдив след Освобождението“  на ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, град Пловдив.  

  Експозицията е посветена на 142 години от приемането на първата българска конституция – Търновската конституция и е по случай Деня на отворените врати в Апелативна прокуратура – Пловдив.

  Събитието се провежда съвместно с Окръжна прокуратура – Пловдив и Районна прокуратура – Пловдив.

  Младите художници гостуват с 24 творби в сградата на площад „Съединение“ №3 за трети път, като настоящата изложба е подготвена специално за Деня на Конституцията и юриста.

  „Експозицията е постижение за нашите ученици, защото ги връща в едно по отдалечено време. Те „събудиха“  историята и опознаха градската среда от различна гледна точка. Представянето на експозицията в пространството на прокуратурата е пример за добро институционално сътрудничество“, каза при откриването Светлозар Чавдаров, директор на НХГ „Цанко Лавренов“. 

  „Бъдете смели и не спирайте да мечтаете“, пожела на младите художници апелативният прокурор Тодор Деянов.

  За историята на Търновската конституция разказа Ваня Христева, заместник-апелативен прокурор.

  На откриването присъстваха Галина Андреева – Минчева, заместник – окръжен прокурор, Чавдар Грошев, районен прокурор, Атанас Илиев, заместник-районен прокурор, учители и представители на учениците художници.

  Младите таланти получиха като подарък Конституция на България и грамота.  

  В своите картини те представят места в град Пловдив, свързани с исторически събития след Освобождението на България, или са знакови за града и архитектурата.

  В експозицията са включени живописни и графични произведения с изгледи от различни години и периоди. 

  Изложбата се реализира със съдействието на гл.ас. д-р Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей - Пловдив.

  За да се подготвят творбите си, учениците участваха в специални музейни лекции под ръководството на преподавателя си по история - Александър Пейчев.

  Стефан Шивачев и специалисти от музея запознаха бъдещите художници с историята на Пловдив след 1878 г. и предоставиха ценни архивни фотографии, които помогнаха при създаването на творбите. Учениците получиха напътствия и художествени съвети и от преподавателите си по специални предмети.

  Всички творби от изложбата "Пловдив след Освобождението" ще бъдат публикувани в официалните сайтове на НХГ "Цанко Лавренов" и Апелативна прокуратура - Пловдив.

  Плакатите за събитието са създадени от десетокласниците Кристиана Грозданова и Георги Костадинов от специалност "Рекламна графика" по време на учебните часове при преподавателя Петър Чучулигов.

  При откриването на изложбата бяха спазени всички противоепидемични мерки.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини