Русия затвори за полети зони над Черно море

Русия обяви въвеждането на опасна зона за гражданската авиация в района над Черно море и Крим, става ясно от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряване на полети (NOTAM). Това съобщават руски медии.

Руската федерация е издала три NOTAM. Те са валидни до 24 април, с малки разлики. Редица въздушни маршрути в зоната на Симферопол над Черно море са напълно блокирани. В същото време полетната зона над полуостров Крим не е затворена.

Както следва от NOTAM, в някои райони въздушното пространство е затворено само над 11 900 m (т.е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други - над 6 100 m, а някои  зони са затворени на морското равнище.

По-рано във вторник пресслужбата на Черноморския флот (ФМ) съобщи, че като част от контролна проверка на силите на флота през зимния период на обучение са проведени учения, в които над 20 кораба и лодки от руския черноморски флот и три ескадрили щурмови самолети на ВВС и ПВО на Южния военен окръг.

По-рано американската федерална авиационна администрация (FAA) издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании да работят с изключително внимание в определени региони на Русия и Украйна. Препоръчва се специално внимание при полети "до, от, в рамките или над" полетните информационни региони (FIR) на Киев, Днепър (бивш Днепропетровск) и Симферопол, както и в FIR регионите на Москва и Ростов на  Дон в рамките на 100 морски мили от тях. И двата документа са издадени във връзка с "възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични сблъсъци без предизвестие, засилена военна активност и / или конфликт".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини