Изменението на климата вече незабележимо измества оста на Земята според нови данни

Въздействието на човечеството върху климата на нашата планета е толкова дълбоко, че в продължение на десетилетията се е изместила самата ос, около която се върти Земята, съобщават учени. Според тях повишеното топене на леда променя разпределението на масата на Земята, а то от своя страна - разположението на полюсите. 

Авторите на новото проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, изследват феномена на полярния дрейф, при който Северният и Южният магнитен полюс на планетата се местят по нейната повърхност, за разлика от географските. Откритията им показват, че повишеното топене на лед на фона на глобалното затопляне е най-вероятната причина за изместването на полюсите от 1981 до 2020 г.

Смята се, че изместването на оста на Земята се дължи на много фактори, включително съществуването на огромни аномалии в разтопено желязо на ядрото ​​вътре в планетата. Но проучванията показват, че има и други фактори и че изменението на климата също може да допринесе за тези процеси.

„По-бързото топене на лед при глобалното затопляне бе най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години“, обяснява водещият изследовател Шаншан Дън (Shanshan Deng) от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси в Китай.

Учените свързват тези процеси с ускоряването на топенето на ледниците и, като следствие, с увеличаването на запасите от течна вода на планетата. Според тях повишаването на нивото на Световния океан влияе върху разпределението на масата на Земята и нейното въртене. Всички заедно от своя страна оказват влияние върху изместването на полюсите. 

Макар полярният дрейф е естествен феномен, наблюдаван от учените повече от век, полярния дрейф бързо набира скорост в по-ново време, заедно с промяна на посоката от запад на изток в магнитния Северен полюс, наблюдаван за първи път през 90-те години.

С течение на времето полюсите изминават стотици километри, заради което се налага да се направят корекции на Световния магнитен модел, който е в основата на навигационните системи като GPS.

Според изчисленията на екипа - въз основа на сателитни данни от мисията на НАСА GRACE и оценки на загубите на ледниците и изпомпване на подземни води от 80-те години на миналия век - основният двигател на промяната на полярния дрейф, наблюдаван през 90-те години, е топенето на ледниците.

"По-бързото топене на леда при глобалното затопляне е най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години", обясняват изследователите в своето проучване .

Според изследователите от 1995 до 2020 г. средната скорост на дрейфа се е увеличила 17 пъти в сравнение с периода 1981-1995 г. Според същите учени обаче топенето на лед не е в състояние напълно да обясни тези процеси.

Справка: Polar Drift in the 1990s Explained by Terrestrial Water Storage Changes
S. Deng S. Liu X. Mo L. Jiang P. Bauer‐Gottwein
First published: 22 March 2021 https://doi.org/10.1029/2020GL092114

Източник: Climate Change Has Now Invisibly Shifted Earth's Axis, New Data Reveal,  ScienceАlert

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ко
    Коцето
    3 -1
    23:23, 27 апр 2021
    Ангел Кунчев да пише за влиянието на КОВИД пандемията върху изместването на земната ос и как като се ваксинираме оста ще се върне на мястото си. Тогава и академик може да стане. Докторчето, което за последно е видял пациент на държавен изпит. Маришкия бек. Пази боже, сляпо да прогледне.
  • 2
    Ид
    идва либерален геноцид
    0 0
    13:13, 1 май 2021
    Богатия ще си ползва яхти,самолети и вертолети а бедния ше бъде принуден зимата и единия си реотан за отопление да изключи.
  • 3
    Ее
    Ее
    0 0
    07:15, 3 май 2021
    Пълни глупости на некадърни тарикат учени.Точно обратното. Промяната в наклона на оста води до промяна в климата.
  • 4
    Зи
    Зико
    0 0
    08:36, 7 май 2021
    В исляма има много хадиси за края на света, едната от тях и последна е че слънцето ще почне да гре от запад май натам отиват нещата.

Видеа по темата

Последни новини