Правителството иска "сигнали" от парламента, преди да изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

Правителството смята, че Националният план за възстановяване и устойчивост на България трябва да бъде даден за одобрение в европейските институции възможно най-скоро. Кабинетът обаче не би направил това, без да получи съгласието на парламента. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Представянето на Национален план за възстановяване и устойчивост в Брюксел е задължително, за да получи държавата пари от европейския механизъм за възстановяване. Той беше създаден миналата година като допълнение към седемгодишния бюджет на ЕС с цел да помогне на държавите да се възстановят след кризата, предизвикана от пандемията

България има право на около 6,217 милиарда евро грантове, които няма да се връщат, както и на 4,549 милиарда евро заеми по механизма.

Във вторник Дончев каза, че българският план включва само проекти, които ще се възползват от грантовете, а правото на заеми няма да бъде използвано.

Срокът за внасяне на националните планове на държавите членки е 30 април, но Европейската комисия каза, че закъснение е допустимо. Малко след изборите Томислав Дончев каза, че правителството ще остави решението за внасянето на плана за следващите управляващи. Повод за това решение бяха критиките срещу плана, отправени от опозицията.

Пред депутатите от бюджетната комисия Томислав Дончев повтори позицията си, че не би се ангажирал да изпрати плана на Европейската комисия плана без решение на парламента, което да задължи правителството да направи това.

„Без конкретни сигнали не бих се ангажирал“, каза Дончев.

По думите на Дончев евентуално преработване на плана би отнело 6 или 7 месеца и би изисквало нови преговори с европейските институции.

По-рано във вторник премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че правителството ще одобри последната версия на плана на заседанието се в сряда и ще го изпрати на европейските институции. „Утре ще приемем и плана, и ще го пратим, като искат. Той не е библия, може след това да се преправя, преписва, да се слага“, каза Борисов в излъчване във Фейсбук, цитиран от „Медиапул“.

Депутатите от бюджетната комисия изразиха различни позиции – според някои парламентарни групи парламентът трябва да задължи правителството в оставка да внесе плана във възможно най-кратък срок. Според други кабинетът трябва да поеме отговорност и сам да реши дали да изпрати плана в Брюксел или не.

Румен Гечев от БСП каза, че депутатите от левицата ще внесат предложение парламентът да приеме решение, с което да задължи правителството да внесе плана. Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ каза, че правителството трябва да „си свърши работата“. „Ако прецените, че планът е достатъчно добър – внесете го. Ако не смятате, че е достатъчно добър – не го внасяйте“, каза той. Йордан Цонев от ДПС също каза, че отговорността трябва да е на правителството. Мария Капон от „Изправи се! Мутри, вън!“ изрази позиция, че планът за възстановяване трябва да се внесе от правителството в срок. „Всяко друго решение би се тълкувало като саботаж“, каза тя.

Предстои планът за възстановяване на бъде обсъден на заседанието на министерския съвет в сряда. По-късно същия ден ще се проведе ново заседание на парламентарната бюджетна комисия.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    §§
    §§§
    1 0
    08:53, 28 апр 2021
    Дончев,ти не можеш да кажеш какво да прави народното събрание!Ако не знаеш,да ти кажа:първи човек в нашата страна е Президента;втори- председателят на НС;трети са депутатите;министър-председателят и после си ти,независимо,че си депутат!

Още новини

Последни новини