Учени предлагат да пъдим паяците от домовете с мравки

Някои паяци, които се заселват в домовете, могат да избягат, ако усетят ужасяващата за тях миризма на мравки, твърдят канадски биолози, цитирани от АФП.

Резултатите от изследването могат да дадат възможност да бъдат разработени нови естествени препарати срещу паяци.

Учените от университета "Саймън Фрейзър" в Канада са тръгнали от хипотезата, че повечето паяци са лесна плячка за мравките и затова избягват да се настаняват на места с такива колонии. Те са избрали три вида мравки, сред които европейската червена мравка Myrmica rubra, която е характерна за зони с умерен климат по целия свят, включително и Северна Америка.

Тези мравки могат да са изключително агресивни към паяците, обясни ръководителят на изследването Андреас Фишер.

Учените са оставили мравките върху филтърна хартия за 12 часа, за да задържи тя освобождавани от тях химикали, например феромони. След това поставили различни видове паяци в малки кутии, свързани с тръби. В едните имало импрегнирана с миризмата на мравки хартия, а в други - чиста хартия.

И трите вида паяци, използвани в експериментите - два вида черни вдовици Steatoda grossa и Latrodectus hesperus, както и европейски градински паяк, показали силно отвращение към миризмата на червените мравки.

Макар и да са отровни, тези паяци рядко хапят хора и не са опасни за тях, въпреки многото слухове, заяви Фишър. Повечето от нас обаче предпочитат да не ги виждат в домовете си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини