205 години от рождението на първия български екзарх Антим I отбелязаха тракийци

    Изложба с публикации, посветени на първия български екзарх-Антим I и снимки, запечатали мигове от посещението им на паметника му в българската църква в Одрин, подредиха от читалище "Тракия" и Тракийското дружество "Г.Сапунаров".

    Изложбата "Екзарх Антим I- син на Тракия" е посветена на 205-ата годишнина от рождението на видния висш български православен духовник.

    В салона на дружеството днес биографията и делото на родения в Лозенград през 1816 г. със светското име Атанас Чалъков и в последствие станал изявен духовен водач на българите, представи Димитър Шалапатов.

    Той припомни, че Чалъков се замонашва в Хилендарския манастир в Атон, където приема името Антим през 1837 г. Възпитаник е на най-реномираното светско училище в Османската империя. Завършва духовната академия в Москва.

    След завръщането си в Цариград, преподава богословие и за кратко дори е ректор на богословското училище на о.Халки. През 1861 г. е назначен за Преславски митрополит. По-късно става Видински митрополит. Подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия през 1868 г.

    През 1871 година се провежда Народния църковен събор, на 16-ти февруари 1872 г. Антим I е избран за първи екзарх на Българската екзархия. Обявяваме нашата екзархия за автокефална, заради което ни е наложена схизма, която е свалена чак през 1945 година.

    След Априлското въстание Антим прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените от турците произволи и жестокости при потушаването на въстанието.

    Заради тази политическа дейност султанът го сваля от поста му на екзарх, осъждат го на заточение в Анкара.

    След Освободителната война е освободен и отново поема ръководството на Видинската митрополия.

    Председателства учредителното Народно събрание в Търново и Великото народно събрание през 1879 година.

    По време на Сръбско-българската война, при обсадата на Видинската крепост през 1885 година отказва да бяга и остава до край на поста си, като показва своята непримиримост и независимост. Първият български екзарх Антим I почива три години по-късно, на 1 декември 1888 година.

    Мавзолеят му се намира в двора на Видинската митрополия. Но освен него в България допреди няколко години са липсвали паметници, които да напомнят на поколенията за този велик българин, отбеляза Димитър Шалапатов. Затова, по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България, през 2009 година се организира кампания за събиране на средства за издигането на паметник на Антим I. Правят два паметника-единият е в София, а другият е в църквата "Св.св. Константин и Елена“ в Одрин.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини