Ваксинационната кампания в ЕС набира скорост. Унгария се отказа от Пфайзер/Бионтех

Ваксинационната кампания срещу Ковид-19 в ЕС набира скорост и ще достигне темповете на тази на САЩ. Това заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Целта ни е да предложим ваксина срещу коронавируса на 70 процента от всички пълнолетни до края на юли. Това е почти същата цел, каквато са си поставили САЩ", отбеляза Фон Дер Лайен.

Тя подчерта, че "критиците на ваксинационната кампания в ЕС трябва да имат предвид, че (съюзът) е изнесъл 220 милиона ваксинни дози - почти толкова, колкото е използвал за собствените си граждани".

"Други (страни) задържат цялата си продукция от ваксини за себе си, но ЕС ще постигне своите ваксинационни цели, без да се изолира от света", добави председателката на ЕК.

Същевременно стана ясно, че Унгария е единствената страна членка на ЕС, която е решила да се откаже от използването на ваксината на Пфайзер/Бионтех, дози от която ще бъдат доставени по силата на новия договор, сключен между съюза и двете фармацевтични компании, предадоха световните агенции.

По-рано днес ЕК съобщи за подписано трето споразумение с Пфайзер/Бионтех за доставката на 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу КОВИД-19 в периода от края на 2021 г. до 2023 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини