Свещеници гневни: Кой разреши на Борис Джонсън да сключи църковен брак

Католици във Великобритания повдигнаха въпроса защо на премиера Борис Джонсън е било позволено да сключи църковен брак след като католицизмът не признава развода.

Джонсън се ожени за годеницата си Кари Симъндс на тайна церемония в Уестминстърската катедрала в Лондон в събота, но много католици, включително от персонала на катедралата, попитаха как това е било позволено на премиера след двата му предишни развода.

Симиндс е католичка, но Джонсън, който е кръстен като католик, по-късно, когато учи в Итън, преминава към Англиканската църква, според неговите биографи.

Католическият закон, който не признава развода, обикновено не позволява повторен брак, ако бившата съпруга или съпруг са още живи. И двете бивши съпруги на премиера са в добро здраве.

Отец Марк Дрю от Уорингтън написа в Туитър: "Може ли някой да ми обясни как Борис Джонсън, който напусна католическата църква в Итън и е развеждан два пъти, се ожени в Уестминстърската катедрала, а аз ще трябва да обяснявам на практикуващите католици, които искат втори църковен брак, че това не е възможно?". Ректорът на катедралата "Сейнт Пол" в Дептфорд отец Роб Бътлър пък написа: "Винаги едно църковно право за богатите и друго църковно право за бедните".

Кореспонденти по религиозни въпроси заявиха, че след случилото се със сигурност мнозина ще заключат, че правилата просто не важат за премиера, съобщи БНР.

На въпроса дали архиепископът на Уестминстърската катедрала е одобрил брака, негов говорител каза, че такова одобрение не е било нужно, защото "бракосъчетанието е протекло според нормите на църквата без да се правят изключения".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини