Делото за подпорния хотел продължава през юли

Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) е задължителна за строежите на плажа край Алепу. Това е един от мотивите, с които прокуратурата протестира решение на бургаската екоинспекция.

Делото е срещу решение на бургаската екоинспекция, която е преценила, че за строежите на т. нар. подпорна стена и на бъдещия комплекс, няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда. То е издадено не от директора на институцията, а от упълномощено лице, което е един от мотивите на протеста, коментира прокурор Андрей Червеняков и добави:

„Когато самите инвестиционни намерения касаят крайбрежна зона или свлачищен район, както е в случая, нейното провеждане (на ОВОС – б.а.) е задължително“, поясни той

Не сме съгласни с доводите на прокуратурата, посочи адвокатът на фирмата – изпълнител Елисавета Василева:

„Преценено е не само от РИОСВ, но и от министерството. Част от спора е минал и през министерството. Защото не попада в обхвата на приложение 2, което е цитирано от прокуратурата, което касае брегоукрепителни дейности, които се извършват на самия бряг. В случая, нашето съоръжение не е на брега“, поясни тя.

Делото продължава през юли.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Да
    0 0
    15:35, 31 май 2021
    но това министерство одобрило строежа е вече в миналото,какта и Захариева,чийто съпруг е проектант на Алепу.Сега на ход е министерството на служебния кабинет.
Последни новини