Ценова война доведе до абсурдно ниски оферти по Северното Черноморие

Голяма част от хотелите по Северното Черноморие вече са отворени, но те влязоха в ценова война, като се стига и до абсурдно ниски оферти дори за базите, които са на първа линия, каза днес председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров. По думите му засега най-голям е броят на гостите от Румъния. Той уточни, че започват да пристигат туристи и от Полша, Украйна, Молдова, Прибалтийските държави. Очакванията са след 1 юли да дойдат и летовници от Германия и Великобритания.

Сезонът по Южното Черноморие тръгна колебливо, само около 20 процента от хотелите са отворени, но надеждите са, че след 1 юли нещата ще наберат скорост, допълни зам.-председателят на Бургаската туристическа камара Деница Колева. Тя уточни, че в момента има почиващи от Румъния, Полша, като постепенно се увеличава и броят на гостите от Чехия. Има надежда сезонът да бъде що-годе приличен, особено ако има гости от Русия и Великобритания, каза още Колева.

Двамата експерти бяха единодушни, че проблемите с кадрите в сектора не са решени, особено като се има предвид, че заради кризата много от служителите, владеещи чужди езици, са се ориентирали да работят в други браншове. Ще има "внос" на работна ръка, посочи Димитров, като според него чуждестранните служители може да достигнат до 20 на сто.

За туризма в момента е от изключително значение да бъдат осигурени зелени коридори за летовниците, които пристигат организирано, допълниха експертите. Според тях е задължително и да се засили рекламата на България в чужбина.

Ръководителите на туристическите камари в двата крайморски града днес бяха сред подписалите меморандум за сътрудничество, като инициативата е на Варненския икономически университет.

Документът обединява в консорциум 7 институции. Освен двете камари и домакините, в него влизат още Университетът "Проф.д-р Ас. Златаров" в Бургас, Шуменският университет "Епископ К. Преславски" и двете професионални гимназии по туризъм във Варна и Бургас.

Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров уточни, че предстои да бъде създаден съвет към консорциума с представители на всички структури, като до месец ще бъде изработен и план за общи конкретни действия. Според него подписването на меморандума дава шанс да се осъществи връзката между средното, висшето образование и бизнеса, което ще повиши шансовете за реализация на младите хора и за качественото развитие на целия сектор.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Та
    така трябва
    1 0
    10:34, 8 юни 2021
    който не може да работи евтино да затваря. не накрая на сезона родата с джипки обзаведена
  • 2
    Ве
    Веселин Василев
    5 -1
    16:26, 8 юни 2021
    Предходната година доста българи предпочетоха родното черноморие пред допълнителните осложнения свързани с пътуването до чужбина. Аз и семейството ми също бяхме от тях. Това според мен беше доста добра възможност за бранша да задържи голяма част и за следващи сезони. 2020 година ми показа, че не трябва да се надявам на подобрение и то в дългосрочен план. Наглост, некомпетентност и алчност са докарали дотам нещата, че сега разчитат на работна ръка и туристи от Молдова и Украйна!? За поредна година министри се договарят със безделници за цени на чадъри мислейки, че там е проблемът? Не, гиспода проблемите са на много нива от лъжеофертите през мизерията, простотията, мръсотията, липсата на свододни зони, липсата на контрол, АТВ-та и джипове по плажовете, инфраструктурата, презастрояването/строенето до намръщения персонал и по хотели, и по кафенета и навсякъде. Не бих си рискувал повече почивката, така както го направих 2020г.
    • Ку
      курти
      1 -2
      21:17, 8 юни 2021
      само за намръщения персонал да кажа. като не плащат е нормално хората да нямат настроение че работят без пари.аз ги разбирам. и между другото аз се отнасям нормално и с мен също.
Последни новини