Илхан Андай: Карадайъ бе на пожар при Ердоган заради санкциите от САЩ

Поканата от турския президент Реджеп Ердоган към ДПС е отправена отдавна и е фиксирана след парламентарните избори през юли. Посещението обаче на Мустафа Карадайъ бе на пожар заради изненадващите санкции от САЩ - от динамиката на процесите, които са необичайни за предизборна ситуация и наподобяват на събития от зората на демокрацията, се наложи Мустафа Карадайъ с най-близките си хора да замине за Анкара. Това заяви пред бТВ журналистът Илхан Андай, който наблюдава отблизо процесите в ДПС.

По думите му, основна роля за визитата играе посланикът, която иска да възстанови онзи мост между двете страни. Ахмед Доган не е присъствал индиферентно на разговорите в Анкара, от много отдавна властите там не желаят диалог с него, но не искат и да изпускат диалога с етническите турци. Андай анализира и списъка със забрана за влизане в Турция след изборите, който е редуциран, но Доган и Пеевски са в него, всички други в него са извадени и в момента има много активисти на ДПС в Турция, които след срещата Карадайъ-Ердоган работят по секциите.

С каква цел е визитата на ДПС в Турция - "За Доган най-важното е изборната аритметика, която той анонсира до електората с философска терминология, ударът срещу Пеевски ще донесе загуби вътре в България, така че той търси резерви, те са в Турция и Западна Европа. В Европа много трудно би могло да се върнат емигрантите, които не са зависими, но изселниците са изгонени и връзката няма да секне, те виждат като най-близък субект ДПС - губим в България еди си колко гласове, печелим в Турция еди си колко гласове, така партията би останала значима в парламента, смята журналистът.

ДПС отдавна не е партия на електорат в изостанали села, той вече оцелява сам, тези хора следят събитията и анализират, категоричен е журналистът. Никой не знае какво са си казали важните хора в екипа на Ердоган относно детайлите как перфектната изборна машина ще помогне на ДПС да постигне онзи желан резултат в Турция, за да стъпят по-здраво в парламента и да влязат през парадния вход, добави той.

Илхан Андай коментира и още една теза - Борисов лансира напред Даниел Митов и като водач, и като премиер, а специално Ердоган както има краткосрочни, има и дългосрочни стратегии. Той вижда Даниел Митов като премиер, а защо не - Карадайъ като вицепремиер.

"Този шум, който тепърва предстои, ще вдигне рейтингът на националистите", смята в дългосрочен план Андай.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ma
    Magnitsky
    2 -2
    11:20, 8 юни 2021
    ДПС няма да успее да спаси бандитът Ш и ш и.
Последни новини