TRIGAIDA - музикалната група, родена по време на пандемия

Триото TRIGAIDA се ражда по време на пандемията. Но в това, изглежда, няма нищо изненадващо, защото, както казва един от музикантите в него, Иван Шопов, "един истински артист винаги твори. Движещата сила на всяко изкуство е вдъхновението и то не може да бъде спряно от каквито и да било обстоятелства".

По време на пандемията се ражда не просто бандата, а и цял албум. "Аз продължавам да наричам ELATE нашата пандемична рожба. Този албум се роди благодарение на цялото свободно време, което имахме. Бяхме изолирани по някакъв начин, а това спомогна за прочистването на умовете ни и появата на нещо ново. Така дойде и редът на всички онези идеи, които си закътал в килера, но за които все не е оставало време", разказва пред "Дневник" Ася Пинчева от групата.

Дебютният албум на TRIGAIDA смесва традиционен български фолклор със съвременна електронна музика, откъдето идва и оригиналното му жанрово определение фолктроника. В него звучат също джаз, уърлд мюзик и неокласика. В албума се включват и гост-музикантите Теодосий Спасов (кавал), Димитър Бодуров (пиано), Акира Ушида (клавикорд, саксофон), Максим Анокин (електроника), Бурак Малчок (ней), Асен Вапцаров (китара, струнен аранжимент), Мария Димитрова (бек вокали), Нейко Бодуров (тромпет), Тайфун Атеш (перкусии) и Гюлдесте Мамац (цигулка). А обложката на ELATE е дело на един от най-значимите стрийт арт артисти в Европа Nasimo.

Появил се преди само два месеца, албумът набра бързо популярност, като наскоро се изкачи на челни позиции по някои от най-популярните радиоканали за чил аут и фюжън музика в САЩ. Чувайки няколко композиции от албума, от компанията за промотиране на нова музика Distillers promo са поискали да работят заедно и да помогнат музиката да стигне до големите радиа. "С тях ме свърза американският музикален продуцент Кармен Ризо, който много хареса албума и искаше повече хора в САЩ да чуят за него. Той също така направи и ремикс към първия сингъл - "Слънцето трепти", който също стигна челни позиции в класациите за chill out и world music", каза Иван Шопов пред "Дневник".

По думите му албумът е предназначен да бъде слушан и отвъд границите на България. "Думата "elate" в превод от английски значи "да се извисиш", а българското й значение допълва посланието", обясни той решението да изпишат името на групата и албума с латински букви.

"Преди доста време чух едно изпълнение на нашия голям и неповторим артист Тодор Колев. Той пееше следното: "Здрава идея, мисъл и чувство - само така се създава изкуство!" Тази негова фраза се запечата в съзнанието ми още като млад студент. Винаги, когато изгубя воля да работя, си припомням тази песен и тя винаги ми е помагала в подобни моменти. И така, по време на пандемия, заедно с Ася Пинчева и Иван Шопов обединихме творческите си енергии и с голяма лекота създадохме албума", разказа и Георги Маринов-Хорхе.

На 12 юни от 19.30 часа на открита сцена в парка на Военната академия триото ще покаже енергията, силата и вдъхновението на своята изминала година. Билети за концерта могат да бъдат купени онлайн на bit.ly/TrigaidaAlbumPromo. Билети на каса може да намерите в НДК, ОМВ, книжарници Booktrading от мрежата на ticketportal.bg.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини