Пандемията преобърна класацията на най-привлекателните градове в света

Пандемията е разтърсила класацията на най-добрите за живеене градове в света. Европа е отстъпила челните позиции на Австралия, Япония и Нова Зеландия, които са се облагодетелствали от бързите мерки срещу Ковид-19. Това сочи годишното проучване на списание "Икономист", публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Окланд заема лидерското място в класацията на най-добрите градове за живеене, следван от Осака (Япония), Аделейд (Австралия), Токио (Япония) и Уелингтън (Нова Зеландия), според тазгодишното издание на проучването на бизнес седмичника.

Окланд се е изкачил на върха на класацията благодарение на успешния си подход за овладяване на пандемията от Ковид-19, който е позволил на обществото да остане отворено. Затова градът отчита по-добри резултати в областта на образованието, културата и околната среда, се посочва в комюнике, придружаващо проучването.

При европейските градове се наблюдава точно обраното - те се представят доста посредствено в класацията на "Икономист" за 2021 година. Виена, която бе сочена за най-привлекателен град за живеене между 2018 и 2020 година, е слязла чак на 12-о място, а германският Хамбург се е сринал с 34 места до 47-а позиция.

Проучването изтъква и нарасналия натиск върху болничните ресурси в по-голямата част от германските и френските градове, както и рестрикциите за движение и събирания, които са ограничили културния живот.

Дамаск си остава градът, в който животът е най-труден заради гражданската война.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини