МС определи размера и условията за безвъзмездната помощ за туроператорите

Министерският съвет прие Постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на проценти от оборота на средствата, които се предоставят на лица, извършващи туроператорска дейност съгласно чл. 26а, ал. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Законът създава разпоредба, според която държавата предоставя на лица, извършващи туроператорска дейност, безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се използват единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19. Схемата за държавна помощ е нотифицирана от Европейската комисия.

Нормата предвижда средствата да се предоставят при условия, критерии и ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

Средствата, подлежащи на разпределение съгласно приетото ПМС, са в размер на 16 491 711, 63 лева и са остатък от предоставените по сметката на Министерството на туризма 51 000 000 лева  допълнителни разходи по бюджета в условията на пандемия.

Туроператорите, допустими кандидати за средствата за безвъзмездна финансова помощ, ще кандидатстват по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар на общността.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини