IBM представи пред публика първия си квантов компютър в Европа

IBM представи пред публика първия си квантов компютър, работещ в Европа. Това стана на специално събитие в германската централа на американската компания, предадоха ДПА и АП.

Компютърът, за който създателите му твърдят, че притежава огромни научни и икономически предимства, ще се използва за изследване на квантови технологии под егидата на германския изследователски институт Фраунхофер (Fraunhofer Society research institute)

IBM определи системата като "най-мощния квантов компютър в Европа в индустриалния сектор". Тя е лидер в тази област наред с друга американска компания - Google.

Това е първият квантов компютър на IBM извън САЩ, където тя вече има повече от 30 такива машини. Той се намира в обект в град Енинген на германския изследователски институт Фраунхофер (Fraunhofer).

В изказване чрез видеоконферентна връзка германската канцлерка Ангела Меркел нарече компютъра "технологично чудо", което нарежда Германия на челно място в квантовите технологии. Целта сега е да се внедрят резултатите от изследванията в икономическата практика "колкото е възможно по-скоро", каза тя.

Според Меркел компютърът ще изиграе ключова роля в усилията на Германия да постигне "технологичен и дигитален суверенитет", превръщайки се същевременно в двигател за икономическия растеж.

"Разбира се, че не сме единствените в света с подобни идеи", отбеляза в същото време германската канцлерка. Тя даде пример, че "САЩ и Китай, в частност, инвестират големи средства в тази област".
Германското правителство неотдавна е взело решение да увеличи финансирането за квантови компютърни технологии с 2 милиарда евро (2,4 милиарда долара) през идните пет години, съобщи Меркел.

IBM уточни, че компютърът е в Германия от ноември и функционира от февруари. Официалното му представяне обаче е било отложено заради пандемията от новия коронавирус.

Квантовите компютри имат за цел да преодолеят физическите ограничения пред сега съществуващите мощни компютри. Теоретично те са много по-бързи при решаването на сложни задачи, отбелязва ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини