Борисов се оплака на международни наблюдатели от работата на служебното правителство

На закрита за медиите среща с Мисията за наблюдение на предсрочните парламентарни избори в България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов се е оплакал от служебното правителство, което според думите му се държи като предизборен щаб на президента Румен Радев. Пред ръководителят на Мисията Тана де Зулуета Борисов отново е изразил хипотезата, че проблемите с машинното гласуване биха станали повод за касиране на изборите.

Мисията от 28 експерти и 200 наблюдатели за парламентарните избори на 11 юли на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) пристигна в България на 14 юни. Основната й задача е да направи оценка на изборите за тяхното съответствие с ангажиментите на ОССЕ и други международни задължения и стандарти, както и с националното законодателство. Те също така ще оценят как са били взети предвид предишните препоръки, свързани с изборите на Бюрото за демократични институции и човешки права към организацията.

В разговора, който се е провел в централата на ГЕРБ, са участвали ръководителят на Мисията Тана де Зулуета, както и двамата зам.-председатели на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов.

Пред делегацията от ОССЕ Бойко Борисов се е оплакал от работата на служебното правителство, което според него е абдикирало от своя основен и конституционно заложен ангажимент за организацията на изборите. "Държат се като предизборен щаб на президента Радев и открито заемат страна в течащата кампания. Всеки ден пускат нови и нови внушения и фалшификати, насочени единствено към ГЕРБ", се цитира Борисов в прессъобщението до медиите. В него се посочва още, че Борисов е изразил опасенията на ГЕРБ от организирането на машинното гласуване.

Пред ръководителят на мисията Тана де Зулуета Борисов е повторил тезата, че ако не бъде спазен Изборния кодекс, който задължава гласуването да се проведе изцяло машинно, това би дало основание за оспорване на резултата от изборите. Подобна хипотеза Борисов изказа преди дни при срещата си с членове на младежкото движение на ГЕРБ. Тогава той заяви, че заради неразборията около машинното гласуване всяка загубила партия ще може да оспорва законността на вота.

В заключение Борисов е изтъкнал успешната организация на изборите за 45-ото Народно събрание, което по думите му било отчетено в доклада на мисията от международни наблюдатели на ОССЕ. "Затова питам - кое наложи всички тези революции в изборния закон и чистките в администрацията след безпристрастната оценка на международните експерти", твърди още Борисов.

В действителност наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа наистина отчетоха прозрачен и като цяло добре организиран изборен процес на изборите на 4 април, но отбелязаха, че предизборно направените разходи и използването на административни ресурси в хода на кампанията са дали значителна преднина на управляващите. В хода на предизборната кампания бяха раздадени близо 420 млн. лв. допълнителни средства . Заседанията на Министерския съвет, на които се взимаха решенията за отпускането на финансовите помощи, често бяха увертюра към предизборната кампания на Бойко Борисов, който в един ден бе министър-председател сутринта и кандидат за депутат в остатъка от деня.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    3,
    3,14
    8 -3
    15:54, 22 юни 2021
    Този изрод Боко продължава да ни излага пред света!Рашков,вкарвай го по-бързо в кауша!
  • 2
    Ха
    Хасково
    5 -2
    15:55, 22 юни 2021
    -Пък моле другарко,той ми дръпна плитката!
    -
  • 3
    На
    На *******
    6 -4
    16:22, 22 юни 2021
    Любимо му е да се прави на жертва .
    • Гр
      Гражданин
      4 -2
      20:05, 22 юни 2021
      Хахаха. Този хич го нямало. Оплаква се като дете от детската градина, на всеки когото срешне.
      Този ни управляваше, за един месец от както го махнаха ще му се пръсне сърцето от страх, като заек. Иначе се правеше на лъв от джипката.
      Я го заключете някъде партийци от герб, че заради неговия страх кампания не можем да правим.
      Излагация е този
  • 4
    00
    007
    2 -2
    09:10, 23 юни 2021
    За 11години Боко каза само една истина,че някоя е ****** ************ п.тка!Всичко друго е лъжа!И неговите гъзолизци спряха вече да му вярват.

Още новини

Последни новини