Стефан Бакалов, отдел „Борба с наркотрафика“, АМ: Наркотиците стават все по-евтини, все по-достъпни и все по-опасни

    Все по-евтини, все по-достъпни и все по-опасни стават наркотиците. Това предупреждение чуха днес от експертите по откриване на дрога учениците от гимназиите в Хасково, които наблюдаваха в зала „Спартак“ демонстрацията на Стефан Бакалов -началник на отдел „Борба с наркотрафика“ в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ на Агенция „Митници“ и неговия екип от Митница-Летище София.

    Лекцията с демонстрация е част от кампанията „Изборът-живот без риск“ и в Хасково бе организирана по повод 26 юни-Международния ден за борба с употребата и разпространението на наркотици от Превантивно-информационния център по наркотични вещества.

    В презентацията си Стефан Бакалов запозна учениците с каузата на отдела „Не сте сами“-за пътя и производството на нова дрога, за мулетата, за наркобосовете. Разказа им за печелившите и губещите в бизнеса с дрога. Отделът я разработва вече повече от 20 години.

    Един от основните канали за „зарибяване“ на младите хора за употребата на дрога днес са социалните мрежи. Сред най-уязвимата група е тази в ТикТок, чийто потребители вече наброяват над 1,4 млн. Тази социална мрежа се използва предимно от млади хора и анонимността, която предлага интернет е доста удобна за дилърите, посочи Стефан Бакалов. Пред гимназистите той изложи и още ситуации, в които не само тийнейджърите, но и по-зрелите хора трябва да са много внимателни, тъй като дори и неволно могат да станат жертва на опиатите, а оттам и на трафик на хора.

    Пред младежите от Хасково екипът от Митница-Летище София демонстрира различни ситуации от ежедневната си работа по откриването и залавянето на наркотици.

    Част от екипа са овчарките Гари и Епси.

    Епси е по-старшият. Той е на служба в „Митниците“ вече 10 години и му предстои пенсиониране. За времето, в което е работил на терен обаче има над 100 успешни акции по разкриването на дрога.

    Водачът на четириногите митнически помощници разказа, че преди години Епси е бил дарен на Агенция „Митници“от Агенцията за борба с наркотиците ДЕА, която е американска федерална служба, подчинена на Департамента по правосъдие на САЩ и занимаваща се с борбата срещу трафика на наркотици и разпространението им.

    Сега редом до Епси работи и Гари, който ще го наследи на службата.

    Гари е от породата "Малиноа" или "Белгийска овчарка", която се налага в последно време като най-успешната порода за митнически кучета.

    Гари има в родословието си предци, които са с много добра работна линия, а това означава кучето да има набор от определени качества, за да бъде ефективно в работата по залавянето на дрога, защото не от всяко куче става „митнически служител“, похвали го водачът му.

    И опитният Епси и Гари получиха силни аплодисменти от учениците в Хасково за демонстрацията, която направиха с участието и на част от публиката.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ло
      Лошо
      24 -1
      18:58, 22 юни 2021
      Много лоши времена особено за подрастващите! Нямам думи!
    • 2
      Ст.Бакалов е един имитатор на свършена работа.Обикаля като циркаджия да представя своя екип, който в действителност е виждал наркотици само на снимка.
      • Що правят циркове с кученца ?
      • Ст
        Стефан Бакалов
        1 0
        09:05, 4 апр 2022
        Уважаеми “Анонимен” ,
        Радвам се , че оценявате работата ни по този начин, макар и криейки се под чуждо име.
        Този коментар е израз на завист, непознаване на работата ни и характеризира онази част от обществото, която мрази и отрича всичко градивно.
        Децата, са нашите съдници!
    • 3
      Ст
      Стига де
      3 -2
      23:36, 22 юни 2021
      Думата е дилър, а не дилар. Колко пъти да ви правя забележка. Сега, докато пиша, дилар ми излиза в червено. На вас не ли ?
      • До
        До Стига де
        1 -6
        00:10, 23 юни 2021
        Хората чакат за коментар. А не да се правим на мно... Виж коментара
    Последни новини