СЗО одобри ваксинирането на 12-15-годишните срещу COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) за първи път прие, че ваксините COVID-19 могат да се използват при деца и юноши. Предишната позиция на СЗО бе, че хора под 18 години не трябва да бъдат ваксинирани, тъй като няма достатъчно данни за безопасното използване на лекарства за тази възрастова група. В актуализираните насоки се посочва, че германско-американската ваксина на Pfizer "може да се предлага на деца с висок риск от 12 до 15 години".

Световната здравна организация актуализира препоръките за ваксиниране на населението срещу COVID-19. Основните промени са свързани с позицията на СЗО относно употребата на ваксините при деца.

В актуализирания документ се казва, че непълнолетните могат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, въпреки че те не са приоритетна група: "Децата и юношите са склонни да преболедуват по-лесно. Следователно, ако не са в групата с висок риск за COVID-19, те трябва да бъдат ваксинирани по-малко спешно от възрастните хора, хората с хронични заболявания и здравните работници."

СЗО твърди, че ваксината Pfizer / BionTech може да се предлага на деца от 12 до 15 години от високорисковата група "заедно с други приоритетни групи". Организацията се позовава на констатациите на експертната консултативна група на СЗО, че Pfizer е подходящ за юноши на възраст над 12 години.

"Проучванията за ваксинирането на деца продължават и СЗО ще актуализира препоръките си, когато доказателствата или епидемиологичната ситуация налагат промяна в политиката", допълват от организацията.

Препоръките отбелязват, че според Световната здравна организация ваксините AstraZeneca, Moderna, Pfizer / BionTech, Sinopharm, Sinovac, Johnson & Johnson отговарят на необходимите критерии за безопасност и ефикасност.

Употребата на ваксината на Pfizer при деца на възраст 12-15 години в средата на май бе одобрена от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Регулаторът взе това решение въз основа на резултатите от проучване върху 2,2 хиляди доброволци, което показа сто процента ефективност на ваксината при представители на тази категория.

По-късно Европейската агенция по лекарствата (EMA) излезе с подобно становища. От юни в Израел започна ваксинирането на юноши от 12 до 15 години с тази ваксина. Полша, Германия, Франция, Великобритания обявиха планове за ваксиниране на юношите. В Италия и Румъния вече ваксинират деца срещу COVID-19.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    Сега разбрахте ли
    3 0
    12:16, 24 юни 2021
    Едни милиардери вадят милиарди. Плащат на сзо да узакони това. После плащат на правителства и разни щабове и крайният потребител задължително ще сте вие и вашето дете. Няма мърдане. Ваксината не е минала 10 годишен срок на изпитание но всички отговорни по веригата си прибраха парите. роверете в интернет за Файзер и пдкупите които са давали на лекари и правителства в източна европа. Глобени са не от кой да е а от самото тяхно правителство. Явно продълават същите схеми. Това не са лекари. Това са търговци на смърт.
Последни новини