Защо изобщо мигаме толкова много?

Сигурно се сте състезавали някога кой ще издържи по-дълго без да мигне. Може да се окаже трудно да държиш очите си отворени за по-дълго време поради естествения инстинкт да мигаш. Но защо изобщо трябва да мигаме?

Има две основни причини, казва д-р Бренда Паган-Дюран, клиничен говорител на Американската академия по офталмология и офталмолог в Ню Джърси. Първо, мигането изчиства частиците от очите. "Ако има чуждо тяло, това помага да се отървем от него", обяснява тя пред Live Science. "Може да е под клепача или нещо, което е вятърът е духнал".

Второ, мигането смазва очните ябълки. Очите се нуждаят от гладка повърхност, за да може светлината да се фокусира правилно, така че зрението да не се замъглява. Мигането освобождава слъзен филм, който се състои предимно от вода, мазнина и слуз, поддържащ повърхността на очната ябълка гладка. Той също така предотвратява изсъхването на окото, което може да бъде некомфортно. "Когато имате голяма суха площ, тя се усеща почти като драскане на роговицата" (външния защитен слой на окото), казва Паган-Дюран. Това може да бъде много болезнено, тъй като в роговицата има много нервни окончания.

Слъзният филм също доставя кислород на окото. Кръвоносните съдове не достигат до роговицата, но слъзният филм директно прехвърля кислород към нея. Филмът съдържа и ензими, които се борят с бактериите и помагат да се предотврати заразяването на окото.

Мигането помага и по време на емоционални моменти. Когато плачеш, мигаш по-често, за да изтекат сълзите, казва Паган-Дюран. Това им пречи да образуват езеро в окото, което може да замъгли зрението.

Мигането е рефлекс. Това се случва неволно, но можете също така съзнателно да премигнете. 
Средно човек премигва за 400 милисекунди. Повечето хора мигат някъде между 10 и 20 пъти в минута, обикновено около 15 или 16 пъти, допълва специалистът. Има обаче някои обстоятелства, които карат хората да мигат по-често или по-рядко.

Например, може да мигате по-често, ако в очите ви има нещо. Определени състояния могат да ви накарат да почувствате, че има нещо в окото ви, което ви кара да мигате повече. Алергиите, зачервеното око и други видове възпаления също могат да отключат рефлекса. Някои хора имат тикове или обичайни неволни движения, които ги карат да мигат често, а стресът и безпокойството могат да накарат всеки да мига повече, според Паган-Дюран. Ако имате некоригирани проблеми със зрението, може да мигате по-често, защото очите ви естествено се опитват да коригират замъгленото зрение.

Ако има увреждане на лицевия нерв, който е отговорен за затварянето на клепача, човек може да мига по-бавно или по-рядко, каза Паган-Дюран. Умората и някои лекарства могат да предизвикат подобен ефект. Когато се фокусирате върху нещо, например гледане на филм, може да мигате по-малко, за да засилите фокуса си. Например, когато четат, хората обикновено мигат в края на изречението, а не в средата, каза тя.

Хората мигат по-често, отколкото е необходимо за смазване на окото. Това може да е, за да получи мозъкът кратка почивка, според проучване от 2013 г., публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. "Това не е чисто технически елемент от защитата на очната ябълка и смазването и изчистването на частици", казва Паган-Дюран. "По-скоро е въпрос на това кога точно да се даде тази малка почивка на мозъка."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини