Правителство и Nеxt.е.GО подписват меморандум за производство на електромобили в Ловеч

На 10 юли на специално събитие в "София Тeх Пaрк" ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между българското правителство и Nеxt.е.GО за производство на електромобили в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

В писмо за подкрепа, изпратено в началото на юни, от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова до Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, е била изразена позиция, че подобна инвестиция ще бъде от изключителна полза за развитието на региона, повишаването на неговата конкурентоспособност и ще създаде отлични възможности за разкриването на нови работни места.

Община Ловеч сътрудничи активно на партньорите по проекта в рамките на своите законоустановени правомощия с цел изграждането и функционирането на завода, както и за популяризиране дейността му сред населението и бизнеса на територията на община Ловеч, а и извън нея, доколкото това е възможно, посочват от администрацията.

Кметът Корнелия Маринова е благодарила и на президента /2012 - 2017 г./ Росен Плевнелиев, член на Управителния съвет на "Аутомотив Клъстер България". Инвестицията e привлечена благодарение на активната работа на клъстера и ще бъде около 140 милиона евро. До края на 2021 г. се предвижда да бъдат разкрити 1000 нови работни места, се казва още в прессъобщението на Общината.

Nеxt.е.GО е германски стартъп c производство в град Аахен. През септември 2020 г. компанията е.GО Mоbilе АG бе придобита от нидерландската инвестиционна група ND Industriаl BV. Новата компания бе наречена Nеxt.е.GО Mоbilе SЕ.

Това е вторият германски инвеститор в Ловеч през последните три години. През 2019 г. германската VOSS Automotive започна масово производство на автомобилни компоненти на VW и Daimler чрез българската компания "ВОСС Аутомотив". Тя беше регистрирана през 2018 г. и се развива успешно в завода в село Баховица, припомнят от администрацията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини