Искат 3 540 000 лв. кредит за закупуване на апарат за Лъчетерапията в Хасково

Искане за ползване на банков кредит в размер на 3 540 000 лв. за Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково е заявено в Общинския съвет в областния град. То е по молба на управителя на лечебното заведение д-р Матей Матеев и е внесено за разглеждане в местния парламент от кмета на Хасково Станислав Дечев.

Средствата са необходими за закупуване на линеен ускорител за нуждите на Отделението по лъчетерапия.

СБАЛО-Хасково е единственото специализирано лечебно заведение в област Хасково и област Кърджали за профилактика, диагностика, регистрация, комплексно лечение и диспансеризация на болни с онкологични заболявания. Към края на 2020 г. на диспансерен отчет се водят 13 574 болни от двете области. Регистрираните новозаболели за 2020 г. от област Хасково и област Кърджали са 1 414 души /968 – област Хасково и 446 – област Кърджали/.

Лъчетерапията е важна част от комплексното лечение на онкологично болните. Тя се използва широко при лечението на злокачествени тумори, поради способността й да контролира растежа на клетките. В докладната е посочено, че наличният апарат за лъчетерапия е към края на периода за експлоатация и освен това процедурите се извършват по-бавно. Повече подробности за закупуване на апарата може да видите тук.

Предложението за отпускане на банков кредит за СБАЛО-Хасково трябва да бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет в Хасково на 30 юли 2021 г. Ако то бъде прието, кредитът ще се погасява от лечебното заведение със собствени средства.

На сесия ще се разгледа и отчетът на болницата, която е приключила 2020 г. със счетоводна загуба от 49 000 лв., а през 2019 година е формирало печалба от 23 000 лева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини