Инфекциозното отделение приема до запълването си болните от Ковид при нова вълна в Хасковско

Четири нива на заболеваемост ще бъдат определени в зависимост броя на позитивните на Ковид-19 при нова вълна. Те ще се изчисляват на база на 14-дневна заболеваемост на 100 000 души от населението. Това става ясно от обсъдените днес решения на заседание на Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19 в Хасково. То се е  провело в зала „Марица“ под ръководството на от заместник-областния управител Виолета Желева.

 I ниво ще се обяви при  броя на новосъобщените случаи на Ковид-19  по-малък от 100 на 100 000 лица. II ниво обхваща от 100 до 200 заболели на 100 000 души, III ниво е от 200 до 500 заразени, а при IV ниво броят на болните е 500 души и повече. На тази база е изготвена и прогноза за необходимия брой легла в хода на епидемичния процес.

При I ниво на заболеваемост лицата с положителен тест ще се приемат в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково до неговото запълване. Тази централизация и липсата на прехвърляне от едно лечебно заведение в друго ще улеснят медицинските екипи, са коментирали специалистите на заседанието.

 Въпреки че повечето от болничните заведения са закрили част от легловия си фонд поради по-ниската заболеваемост през летните месеци, те разполагат с достатъчен брой легла и възможност за разкриване на нови при нужда, е станало ясно на срещата.

Проблем остава ниският ваксинационен обхват. Затова е алармирала д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково. Тя е препоръчала  повече хора да се ваксинират, тъй като ваксината е превенция срещу коронавирусната инфекция и Ковид-19 ще протече по-леко при евентуална заболевяемост на лице, което вече се е имунизирало. Случаи, които са прекарали Ковид-19, могат да се ваксинират още след третия месец след излекуването им, уточняват медиците. 

Иван Панайотов от РУО-Хасково е коментирал в тази връзка, че са проведени срещи с директорите на учебни заведения и детски градини в областта. Те са уведомени за плана за ваксинация и вече са постъпили първите заявки от учители. 

Регионалните здравни инспекции ще ръководят и контролират ситуацията на територията на съответната област спрямо динамиката при проследяване на заболеваемостта.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ъ
    Ъ
    5 -1
    20:15, 26 юли 2021
    Мерки трябва сега после пак ще е късно!
  • 2
    Да
    Да
    1 0
    15:33, 27 юли 2021
    Дано да не се налага🙁
Последни новини