Двайсет и пет години затвор за "Организаторите на 27 април"

Наказателният съд в Скопие призна за виновни обвиняемите по делото "Организатори на 27 април" и ги осъди на общо години 25 години затвор, съобщава агенция МИА.

Бившият председател на Събранието на Република Северна Македония Трайко Веляновски е осъден на шест години и шест месеца, а бившият министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски е осъден на шест години и три месеца затвор. На шест години и три месеца затвор е осъден и бившият министър на образованието и науката Спиро Ристоски. За виновен е признат и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване /УБК/ Владимир Атанасов, който е осъден на шест години затвор.

При произнасяне на присъдата съдия Илия Тръпков изтъкна, че държавата не се защитава с бой на народни представители и че според него държава не се гради и защитава с насилие, посочва агенция МИА.

Съдебният процес срещу организаторите на събитията от 27 април 2017 г., когато протестиращи нахлуха в сградата на парламента на Северна Македония след избирането на етническия албанец Талат Джафери за председател, започна през февруари 2020 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини