Тристранката се обедини около актуализация на бюджета с повишение на пенсиите и намален дефицит

На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие около предложение за актуализация на държавния бюджет, този на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд. лева повече приходи в хазната, а разходите да се увеличат с 1.8 млрд. Леко разногласие е имало около бюджета на НЗОК, съобщиха участниците, като следобед ще има заседание на ръководството на касата. Несъгласието е заради парите за ваксинация, като от НЗОК искат парите да бъдат поети от бюджета, а финансовият министър е бил против.

"Идеята на тази актуализация е парламентът да прецени и ново правителство да се справи с нова COVID вълна, без да се предприемат тежки, извънредни мерки. Актуализацията е направена при допускане на такава", съобщи министърът на финансите Асен Василев. Тя може да бъде приета след предложение на редовно правителство и гласуване в парламента.

"Служебното правителство предлага до края на годината държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, акумулирани допълнително, така че да не допуснем превишение на дефицита. Той се намалява с 0.5%. Допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост на данъци, акцизи и от здравни и социални вноски. Летните месеци дадоха възможност на бизнеса да работи нормално", обясни вицепремиерът и председател на тристранката Гълъб Донев.

Той съобщи, че повишение има в почти всички сфери, в здравеопазването например то ще позволи да се осигурят парите за работещите на първа линия срещу COVID-19. Предлага се и повишение на пенсиите - през промяната на тежестта на осигурителния стаж във формулата на изчисление - от 1.2 на 1.35. Допълнителни 200 млн. лева ще бъдат осигурени за други социални плащания - месечна помощ за пенсионерите, които са под линията на бедност, както и помощ за родители с деца до 14 години, ако се наложи да останат вкъщи и да гледат децата заради нова COVID вълна. 82 млн. са предвидени по Закона за личната помощ.

С актуализацията минималната пенсия би станала 340 лева, а таванът вече ще е 1500 при 1440 сега. Социалната пенсия ще е 170 лева.

За председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев героят на днешния ден е българският бизнес, който е осигурил в това тежко време по-големите приходи в бюджета.

Пламен Димитров от КНСБ съобщи, че организацията подкрепя актуализацията. "Има увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления - социалните, подкрепа на бизнеса и заетостта, сферата на здравеопазването. Тези 1.8 млрд. са жизненоважни. Философията на тази актуализация не орязва други разходи. За 2022 задачата ни за фискална консолидация ще изглежда по-лесна", обясни той. Според него 50 млн. лева допълнително трябва да се насочат към публичния транспорт, както и да се увеличи квотата за ваучери за храна. Според него е постигнато много важно съгласие за подхода на преизчисляване на пенсиите през тежестта на осигурителния стаж, като поиска от законодателния орган да го чуят. Определи го като сериозно обединение около най-справедливия и разумния вариант.

В първия работен ден на 46-ото Народно събрание Корнелия Нинова и Мая Манолова внесоха два законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, водещи до преизчисляване на пенсиите. И двете предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г. Нинова обаче предлага това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., докато Манолова смята, че трябва да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2019 г. Според изчисленията на Гълъб Донев тези варианти ще струва по около 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Предложеният от служебното правителство вариант пък ще струва около 140 млн. лв. на месец. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини