Доларът ще бъде световна резервна валута и след 10 години, увери Кристалина Георгиева

Щатският долар, независимо дали цифров или конвенционален, ще остане сред световните резервни валути и след десет години. Това заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Да, (валутата) на САЩ ще бъде резервна след десет години. Дали ще бъде цифров долар или сегашният (...), ще се разбере. Да се срещнем след десет години и да видим какво ще има в портфейла ни, дали ще бъде цифров долар, цифров портфейл или все още ще разчитаме на долара, какъвто го познаваме. Много е вероятно да е и двете, каза тя на видеоконференция, организирана от Фонда. Според Георгиева, цитирана от ТАСС, причината за това е силата на американската икономика, дълбочината на капиталовите пазари в САЩ и (...) иновативните възможности на американските компании.

Вероятно ще видим някои промени в състава на резервните валути. Почти съм сигурна, че там ще присъства и цифрова (...) след десет години. А за тези, които държат спестяванията си в САЩ в долари или някъде другаде в долари: да, доларът ще бъде там, ще бъде резервна валута, добави шефката на МВФ.

Президентът на американската централна банка Джероум Пауел обяви през април, че регулаторният орган проучва възможността да пусне цифров долар, но все още не е взето решение по този въпрос.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Мо
    може
    1 -3
    08:21, 30 юли 2021
    Ама само за нея. ;)
  • 2
    Но
    Нормално
    2 -3
    09:01, 30 юли 2021
    Не можеш пред голяма аудитория да пуснеш цветуща за шефа си.
  • 3
    $
    $
    2 -3
    10:05, 30 юли 2021
    Русо-робите да започват да пищят.
Последни новини