ГЕРБ-СДС внася проектозакон за промени в Изборния кодекс

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася проектозакон за промени в Изборния кодекс. Това съобщиха на брифинг в кулоарите на Народното събрание представители на ексуправляващите.

Първото и основно искане на ГЕРБ е да бъдат върнати хартиените бюлетини за гласуване, като хората да могат да избират по какъв начин да упражнят гласа си.

"Да се въведе пълно равенство между машини и хартиени бюлетини. Във всички секции да има хартиени бюлетини", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Второто искане на партията на Борисов - техническите лица, надзираващи машините в чужбина, да бъдат единствено и само български граждани. На трето място - машините и софтуерът да станат собственост на държавата.

"Така че да няма усещането в българските граждани, че частна фирма брои гласовете и прави изборите", аргументира се Чолаков.

В сферата на изборните правила ГЕРБ настояват също така да бъде записано задължително проверяване на контролните разписки, като при разлика между машинния вот и контролните разписки за истинни да бъдат приемани вторите.

"Този изборен кодекс бе направен специално за предишните избори. Считаме, че Избирателният кодекс следва да бъде правен с дългосрочна визия", каза Десислава Атанасова.

От ГЕРБ също така внасят искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва казуса със строежите на полуостров "Буджака". Контекстът на искането им е свързан с имението на бизнесмена и собственик на медийната група "Капитал" Иво Прокопиев, намиращо се там.

"Интересно е дали партията, която толкова настоява за законност (визира "Демократична България" - бел. ред), ще подкрепи това", заяви Атанасова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    ДА
    3 -1
    13:27, 30 юли 2021
    Съгласни сме с предложението , понеже има още много останали бюлетини от Костинброд !
Последни новини