34 млн. са събрани от несъбраните 700 млн. от хазарт. МФ оставили теч на пари

Мартин Димитров отново постави въпроса за несъбраните 700 млн. от хазарта в периода 2015-2019 година. Според последната поблична информация от тях бяха събрани 8 милиона - олколо 1%, което е крайно неазадоволителен резултат. Димитров отправи запитване от парламентарната трибуна към министър Асен Василев относно механизмите за контрол в такива случаи, така че подобно нещо никога повече да не се случва на бюджета. Каква част са възстановене в бюджета по съдебен път, запита той.

Към момента са събрани над 34 105 151 лв., като 12 мнл. лв. се обжалват, отговори директно министър Василев. Отделно има решение на съда за една сума от 261 млн. лв. и лихва в размер на 67,8 млн. лв., съдът е потвърдил 241 млн. лв. на първа инстанция. Т.е. към момента имаме 34 събрани, 241 потвърдени от първа инстанция от съда, общата сума несъбрани милиони е 556 872 283 лв.

Това е колосална сума, каза министър Василев.

Той цитира и констатациите на доклад на АДФИ, който ще излезе днес, според които не само че не са търсени парите, а има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани. Това е предоставено на прокуратурата, започната е проверка, надяваме се да доведе до резултати, каза Василев.

Механизмите за контрол, които не са били използвани

Министерството на финансите има една много важна функция и това е контролната функция, продължи министърът. МФ трябва да контролира дали парите се харчат законообразно и дали те се харчат ефективно. Министерството има набор от инструменти за тази цел. Един е Комисията по хазарта, която да си върши работата, друг е Агенцията за държавната финансова инспекция, Агенцията за обществени поръчки, която трябва да дава методически указания как работи Законът за обществените поръчки. Тази агенция съвсем случайно не е дала методическо указание и съответно имаме 8,6 милиарда в инхаус поръчки, заради пропуснато методическо иказание и неправилно трансформирана европейска директива. МФ съгласува назначението на всички одитори в държавата. "Всичките тези контролни функции, които са в правомощията на МФ, са били неглижирани", каза министър Василев. "Нямаше даже информация какво се е раздавало, как се е раздавало и кой го е раздавал. В момента, през последните два масеца, се оптваме да възстановим тази контролна функция, така че тя да заработи и да не се позволява повече такива неща, като несъбирането на тези данъци или нерегламентирани, неефективни, незаконосъобразни течове на пари."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини