Асен Василев: Без актуализация наследникът ми ще е в тежка ситуация

Служебните министри, премиерът Стефан Янев и държавният глава Румен Радев призоваха Народното събрание в спешен порядък да разгледа предложената актуализация на бюджета и да вземе решение. По време на срещата при държавния глава бяха обсъдени мерки за реакция в ситуация на кръстосване на кризи - здравната криза с настъпването на нова вълна, пожароопасния месец и увеличения мигарнтски натиск. По време на самата среща здравният министър отправи призив за разглеждане на бюджета, за да може да се актуализира и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 

Финансовият министър Асен Василев добави от своя страна, че последните два месеца са били динамични, но икономиката и бизнесите работят. С Министерство на здравеопазването са съгласувани плановете и финансовите помощи трябва да бъдат преведени спрямо степента на епидемиологичната обстановка. Той добави, че във всички здравни заповеди пише, че "ако един бизнес редовно си тества работниците и са ваксинирани, той може да продължи да работи и няма да бъде затварян, което е от важност за икономическата ситуация в страната и дава шанс независимо от епидемията, икономиката да продължи да работи". Бюджетът за тази година бе разчетен, така че мерките за подкрепа на заетост изтичаха май месец, социалните - края на март, здравните - септември. Те са удължени чрез преструктуриране на разходни пера и има достатъчни средства до края на август. Независимо колко повече приходи има в бюджета, те не могат да се харчат без санкция на парламента. В актуализацията на бюджета са заложени 1.6 млрд.лв. допълнително приходи от данъци и осигуровки. От тях 1.1 млрд. лв. вече са събрани, магистрала "Хемус" не влиза.

Приходната част нямаме притеснения, че дори при тежка ковид вълна, тя ще може да бъде изпълнена. С приходите може да се финансират всички здравни мерки - 335 млн.лв.. допълнителни разходи, 430 млн.лв. допълнителна подкрепа за бизнеса и авиацията, 575 млн.лв. за пълно финансиране на всички програми и актуализация на пенсиите от 1 октомври, пари за провеждането на нови избори и други - фонд за бедствия и аварии да бъде възстановен с 35 млн.лв. до края на годината за есента и зимата. Всички това се случва без да се взема допълнителен дълг и да се увеличава дефицитът, в рамките на дългова програма по предишния бюджет. Това е един е много балансиран бюджет и актуализация, която подсигурява подготовката на системата и всички планове, така че да не трябва да се търсят разходи от пера, от които няма как да се вземат", поясни Асен Василев. Той е категоричен, че голяма част от възможностите за преструктуриране са вече изчерпани. Народното събрание да прецени дали планът и неговото финансово обезпечение трябва да се случат по този или друг начин, каза Василев и отправи молба към НС това да стане бързо, защото при едно забавяне с месец-два следващият финансов министър ще бъде поставен в много трудна ситуация.

Ние заварихме трудна ситуация, но рано в годината, разходите за преструктуриране са намалели, и въпреки приходите няма да можем да харчим в подкрепа на бизнеса, поясни Василев. По думите му, трябва да се разгледа актуализацията, ако има желание за корекция - да се направи - и то в спешен порядък до края на месеца, за да продължи работата на икономиката, да работи здравеопазването и социалното подпомагане до края на годината. Президентът Румен Радев приветства виждането на кабинета Янев за гъвкавост на плана, за да се осигури отвореност на бизнеса и всички важни системи в държавата. Затова е важно да има подготвена здравна система. Радев препоръча на депутатите действия в спешен порядък за актуализиране на бюджета - с корекции или без. След срещата при президента премиерът Стефан Янев даде кратко изявление, в което отбеляза акцента - спешно актуализиране на бюджета. Всички министри се обединиха, че до момента разполагането на бюджета е до голяма степен изчерпано и призивът е към парламентарно представените партии да намерят воля до края на месеца да гласуват промени в държавния бюджет и предложените промени за бюджета на НЗОК и НОИ, призова Янев. По думите му, това ще даде възможност социалните системи да се подготвят и да осигурят българските граждани при следваща вълна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини