Граждани с три предложения за поставяне на паметници в Асеновград

В община Асеновград са постъпили няколко идеи за изграждане на паметници, бюст-паметници или паметни възпоменателни плочи.

Инициативата е изцяло гражданска.

В единия случай инициатори искат изграждане на паметна плоча на актрисата Надя Тодорова. Тя е родом от Асеновград и бе известна като "Голямата актриса на малките роли".

За тази идея обаче няма официално входирано искане или предложение, а просто е проведен неформален разговор по телефона с главния архитект на общината Петко Прокопиев.

Друга инициатива касае изграждане на паметник на Таню Войвода. Той е загинал в Асеновград и е известен като революционер, отдаден на честта и Родината.

За реализирането на идеята е постъпило официално писмо от граждани, които към момента нямат точна представа за проект и място къде да бъде положен паметникът.

Третото предложение е на инициативен комитет за издигане на паметник или изграждане на мемориална плоча в Асеновград (и в Шабла) на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев.

В предложението се посочва място, а именно - южната част на кварталната градинка в квартал "Свети Георги" до "Каварджията", на почетно разстояние от паметника на Христо Ботев.

Финансирането за изграждане, благоустрояване и поддръжка на мястото се планира да бъде от семейството и дарения на граждани.

Главният архитект на Асеновград Петко Прокопиев е посъветвал инициативните комитети да се свържат със специалисти - скулптори, които могат да подпомогнат реализирането на идеите им с професионално мнение за визия, място на позициониране и приблизителна необходима сума за изпълнение, като им е предоставил и контакти.

Следващата стъпка е на гражданите - вече окончателно готовите предложения да бъдат входирани писмено в община Асеновград и съответно - разгледани, обсъдени и да получат одобрението на Общинския съвет и на гражданите, след което да се пристъпи към изпълнението им.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини