Поне шест месеца е продължителността на имунитета срещу Ковид-19 след ваксинация с препарата на "Модерна"

Ваксинираните срещу новия коронавирус с препарата на "Модерна" имат имунитет поне шест месеца, съобщи ЮПИ.

Резултатите от американското проучване са публикувани в сп. "Сайънс".

Според изследователите от калифорнийския Институт по имунология "Ла Хоя" няма индикации, че имунизираните с две дози ще имат нужда и от трета.

Ваксината осигурява защита за продължителен период срещу Ковид-19 при хората от всички възрасти, включително и при тези на и над 70 години, при които има по-висок риск от сериозно заболяване.

"Имунната памет беше стабилна и това ни впечатли", казва професор Шейн Кроти, който е един от авторите на проучването. Според него "това е добър индикатор за издръжливостта" на ваксините на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех", които са направени на базата на иРНК.

Повечето от изследваните 35 души продължават да имат високо ниво на антитела шест месеца, след като са им поставени и двете дози от препарата на "Модерна".

Този период е достатъчен на тялото да образува "имунна памет" срещу Ковид-19, което означава, че защитата от ваксината може да продължи и по-дълго, обясняват експертите.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ей
    ЕЙ ОВЦЕ. ЧЕТЕТЕ ЛИ ?
    5 -1
    15:06, 15 сеп 2021
    Първо беше доживотна. Едни търгаши казваха ,3 че била много добра ваксината. Сега казват 6 месеца. Знаете ли какво означава това. През 6 месеца ще ви бодат тъпите овчи задници.
    • За
      ЗАБРАВИХ
      4 -1
      15:07, 15 сеп 2021
      Ай честито
  • 2
    До
    Доцента
    3 -1
    16:18, 15 сеп 2021
    Хайде сега всички да бягаме до Доц. Мангъров на консултация, тъй като не го слушахме в началото
  • 3
    Чи
    Читател
    4 -1
    23:19, 15 сеп 2021
    Честито на победителите които са се вакситирали.Сега сигурно по на 6 месеца ще ви слагат от отровата в тялото ви.Ще ви дупчат както наркоманите се супчат за да си вземат поредната доза.Сега и вий станахте като наркомани за да сте уж "здрави".Тези ваксини ги направиха много набързо,и накрая се оказаха,че имат срок на годност.Пълни глупости са.Добре че не съм от ваксинираните.

Случаен виц

Последни новини