Поне шест месеца е продължителността на имунитета срещу Ковид-19 след ваксинация с препарата на "Модерна"

Ваксинираните срещу новия коронавирус с препарата на "Модерна" имат имунитет поне шест месеца, съобщи ЮПИ.

Резултатите от американското проучване са публикувани в сп. "Сайънс".

Според изследователите от калифорнийския Институт по имунология "Ла Хоя" няма индикации, че имунизираните с две дози ще имат нужда и от трета.

Ваксината осигурява защита за продължителен период срещу Ковид-19 при хората от всички възрасти, включително и при тези на и над 70 години, при които има по-висок риск от сериозно заболяване.

"Имунната памет беше стабилна и това ни впечатли", казва професор Шейн Кроти, който е един от авторите на проучването. Според него "това е добър индикатор за издръжливостта" на ваксините на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех", които са направени на базата на иРНК.

Повечето от изследваните 35 души продължават да имат високо ниво на антитела шест месеца, след като са им поставени и двете дози от препарата на "Модерна".

Този период е достатъчен на тялото да образува "имунна памет" срещу Ковид-19, което означава, че защитата от ваксината може да продължи и по-дълго, обясняват експертите.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ей
    ЕЙ ОВЦЕ. ЧЕТЕТЕ ЛИ ?
    5 -1
    15:06, 15 сеп 2021
    Първо беше доживотна. Едни търгаши казваха ,3 че била много добра ваксината. Сега казват 6 месеца. Знаете ли какво означава това. През 6 месеца ще ви бодат тъпите овчи задници.
    • За
      ЗАБРАВИХ
      4 -1
      15:07, 15 сеп 2021
      Ай честито
  • 2
    До
    Доцента
    3 -1
    16:18, 15 сеп 2021
    Хайде сега всички да бягаме до Доц. Мангъров на консултация, тъй като не го слушахме в началото
  • 3
    Чи
    Читател
    4 -1
    23:19, 15 сеп 2021
    Честито на победителите които са се вакситирали.Сега сигурно по на 6 месеца ще ви слагат от отровата в тялото ви.Ще ви дупчат както наркоманите се супчат за да си вземат поредната доза.Сега и вий станахте като наркомани за да сте уж "здрави".Тези ваксини ги направиха много набързо,и накрая се оказаха,че имат срок на годност.Пълни глупости са.Добре че не съм от ваксинираните.
Последни новини