Сърбия и Косово са постигнали споразумение за деескалация на напрежението на границата

Сърбия и Косово постигнаха днес споразумение за прекратяване на напрежението на границата им, съобщи специалният представител на Европейския съюз за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, предаде АФП.

От десетина дни се наблюдава нова ескалация в трудните отношения между Косово и Сърбия, която не признава независимостта на бившата си провинция с преобладаващо албанско население.

"Имаме споразумение! След два дни интензивни преговори бе сключено споразумение за деескалация и за начина да се върви напред", заяви Лайчак в Туитър.

Напрежението избухна на 20 септември след забрана от Прищина на сръбските регистрациони номера и изискване те да бъдат подменени с временни косовски номера. За да наложат мярката, косовските власти изпратиха части на косовската полиция в Северно Косово - район, населен предимно със сърби. Оттогава стотици сърби блокират пътищата, водещи към двата гранични пункта в района.

В отговор Сърбия повиши нивото на бойна готовност на своята армия и разположи танкове в близост до границата.

Прищина посочва, че става дума за "реципрочна" мярка - от години автомобилите с косовска регистрация бяха принудени да взимат временни сръбски регистрационни номера, за да влязат в Сърбия.

Според текста на споразумението, договорено под егидата на ЕС и публувано от Мирослав Лайчак в Туитър, Косово е приело да изтегли в съобта от района своите специални полицейски части. Едновременно с това барикадите, издигнати от косовските сърби, ще бъдат премахнати.

Силите на НАТО КейФОР, отговарящи за сигурността в Косово след края на войната от 1998-1999 г., ще бъдат разоложени в зоната в продължение на две седмици, се посочва в текста.

Двете страни са постигнали също съгласие за временно решение на проблема с регистрационните номера в очакване на договаряне на окончателен компромис.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини