Върховният съд на Испания настоя Италия да им предаде Карлес Пучдемон

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларена, който води делото срещу бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, поиска от Апелативния съд на Сасари, Италия, да се съгласи той да бъде предаден на Испания.

Пучдемон бе арестуван и по-късно освободен от италианските власти, но делото по екстрадирането му ще се гледа през октомври.

Според съдията Европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон, Тони Комин и Карла Понсати е все още в сила, въпреки че Съдът на ЕС досега не е отговорил на преюдициалното запитване на Испания при какви обстоятелства Белгия, Шотландия и останалите държави членки могат да откажат да я изпълнят.

Фактът, че заповедта, издадена на 14 октомври 2019 година, е валидна и че тримата евродепутати нямат имунитет от 30 юли тази година, когато Съдът на ЕС окончателно им го отне, означава според съдия Ларена, че Италия има всички правомощия да предаде на Испания Карлес Пучдемон, който се укрива от 2017 година след проведения референдум за независимост на Каталуния, признат за незаконен.

Съдията е поискал "незабавното предаване" на Пучдемон, който беше пуснат на свобода след ареста си от италианските власти с уговорката, че ще се яви на делото на 4 октомври.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини