Дъщерните дружества в "Български ВиК холдинг" не могат да си платят тока

Управителите на 22-те дъщерни дружества в "Български ВиК холдинг" ЕАД са поставени в ситуация да не могат да плащат двойните и тройни фактури за електроенергия, които получават през последните месеци, съобщиха от Холдинга.

ВиК операторите, които са 51 процента или 100 процента държавна собственост, не правят изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса, посочват от дружеството.

Дружествата осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. граждани в България.

ВиК дружествата са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и други, напомнят от Холдинга.

В прессъобщението са приложени сумите по сметките, които ВиК операторите трябва да платят на ЕРП-тата и другите доставчици на електроенергия и се изтъква, че фактурите за септември тепърва ще пристигат във ВиК дружествата.

В безпрецедентната ситуация с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите трябва да довършат започнатите проекти в срок и в същото време да осигурят средства за покриване на непредвидените разходи за електроенергия, за да имат гражданите постоянно течаща вода в домовете си в ситуация на пандемия, изтъкват от Холдинга.

Сложният казус може да постави част от ВиК операторите в ситуация да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия, посочват от холдинга. След направения преглед на договорите за електроенергия, от "Български ВиК холдинг" ЕАД констатират, че шест ВиК дружества имат активни договори за доставка на електрическа енергия. Това са ВиК Пазарджик, ВиК Благоевград, ВиК Стара Загора, ВиК Бургас, ВиК Смолян, ВиК Кюстендил.

На Доставчик от последна инстанция са 11 ВиК дружества. Това са ВиК Разград, ВиК Добрич, ВиК Шумен, ВиК Хасково, ВиК Враца, ВиК Сливен, ВиК Ловеч, ВиК Варна, ВиК Перник, ВиК Габрово, ВиК Монтана. От тях пет ВиК дружества имат активна процедура по ЗОП за избор на доставчик на електрическа енергия, която тече в момента - ВиК Сливен, ВиК Ловеч, ВиК Варна, ВиК Перник, ВиК Габрово.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Fg
    fg
    4 0
    16:35, 14 окт 2021
    Инфлацията идва , Бойковата зима.
  • 2
    Бъ
    Българин
    4 0
    16:39, 14 окт 2021
    Фалит се нарича! България свършва !

Още новини

Последни новини