Китай тества ядрена хиперзвукова ракета, която обиколи земното кълбо

Китай тества нови космически възможности с хиперзвукова ракета

Китай тества ядрена хиперзвукова ракета през август, която обиколи земното кълбо, преди да ускори към целта си, демонстрирайки усъвършенствана космическа способност, която изненада американското разузнаване. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на пет неназовани източника.

Изстрелването през август на ракета с ядрена способност, която обиколи света, изненада американското разузнаване. Новият хиперзвуков плъзгащ кораб беше изстрелян с ракета „Long March“, носеща китайската лунна сонда Chang’e-5 за космическата си програма.

Китай тества ядрена хиперзвукова ракета през август, която обиколи земното кълбо, преди да ускори към целта си, демонстрирайки усъвършенствана космическа способност, която изненада американското разузнаване. Петима хора, запознати с теста, заявиха, че китайската армия е изстреляла ракета, носеща хиперзвуков плъзгащ апарат, който е летял през пространството с ниска орбита, преди да се отправи към целта си. Ракетата е пропуснала целта си на около две дузини, според трима души, запознати с разузнаването. Но двама заявиха, че тестът показва, че Китай е постигнал поразителен напредък в хиперзвуковите оръжия и е далеч по -напреднал, отколкото американските представители са осъзнали. Тестът повдигна нови въпроси защо САЩ често подценяват военната модернизация на Китай.

„Нямаме представа как са направили това“, каза четвърти човек oт американското разузнаване.

Русия и Китай разработват хиперзвукови оръжия, включително планериращи превозни средства, които се изстрелват в космоса с ракета, но обикалят около Земята със собствен импулс. Те летят с пет пъти скоростта на звука, по -бавно от балистична ракета. Но те не следват фиксираната параболична траектория на балистична ракета и са маневрени, което ги прави по -трудни за проследяване. Тейлър Фравел, експерт по китайската политика в областта на ядрените оръжия, който не е знаел за изпитанието, заяви, че хиперзвуково плъзгащо превозно средство, въоръжено с ядрена бойна глава, може да помогне на Китай да „отрече“ американските системи за противоракетна отбрана, предназначени да унищожават входящите балистични ракети. „Хиперзвукови плъзгащи превозни средства. . . летят на по -ниски траектории и могат да маневрират по време на полет, което ги прави трудни за проследяване и унищожаване “, казва Фравел, професор в Масачузетския технологичен институт. Фравел добави, че ще бъде „дестабилизиращо“, ако Китай напълно разработи и разгърне такова оръжие, но предупреди, че тест не означава непременно, че Пекин ще разгърне способностите. Нарастващото безпокойство относно ядрените способности на Китай идва, когато Пекин продължава да изгражда конвенционалните си военни сили и се ангажира с все по -убедителна военна дейност близо до Тайван. Напрежението между САЩ и Китай се повиши, тъй като администрацията на Байдън предприе тежки действия срещу Пекин, който обвини Вашингтон, че е прекалено враждебен. Американските военни през последните месеци предупредиха за нарастващите ядрени способности на Китай, особено след пускането на сателитни изображения, които показват, че той изгражда над 200 междуконтинентални ракетни силози. Китай не е обвързан от никакви сделки за контрол на оръжията и не желае да ангажира САЩ в разговори за своя ядрен арсенал и политика. Миналия месец Франк Кендъл, министър на въздушните сили на САЩ, намекна, че Пекин разработва ново оръжие. Той каза, че Китай е постигнал огромен напредък, включително „потенциала за глобални удари. . . от космоса ”. Той отказа да предостави подробности, но предположи, че Китай разработва нещо подобно на „Системата за частична орбитална бомбардировка“, която СССР разполага за част от Студената война, преди да я изостави.

„Ако използвате такъв подход, не е нужно да използвате традиционна траектория на ICBM. Това е начин да се избегнат отбраната и системите за предупреждение за ракети “, каза Кендъл. През август генерал Глен Ван Херк, ръководител на Северноамериканското командване за космическа отбрана, заяви на конференция, че Китай „наскоро демонстрира много усъвършенствани способности за свръхзвукови плъзгащи превозни средства“. Той предупреди, че китайските способности „ще предоставят значителни предизвикателства на способността ми на Норад да предоставя предупреждение за заплаха и оценка на атаката“. Двама от хората, запознати с китайския тест, казаха, че на теория оръжието може да прелети над Южния полюс. Това би представлявало голямо предизвикателство за американската армия, тъй като нейните системи за противоракетна отбрана са съсредоточени върху северния полярен маршрут. Разкритието идва, когато администрацията на Байдън предприема „Преглед на ядрената стойка“, анализ на политиката и възможностите, наложени от Конгреса, в който се противопоставят защитниците на контрола на оръжията срещу онези, които смятат, че САЩ трябва да направят повече, за да модернизират ядрения си арсенал заради Китай. Пентагонът не коментира доклада, но изрази загриженост за Китай. „Изяснихме опасенията си относно военните способности, които Китай продължава да развива, способности, които само увеличават напрежението в региона и извън него“, каза Джон Кирби, говорител. „Това е една от причините, поради които считаме Китай за наше предизвикателство номер едно в темпото.“ Китайското посолство отказа да коментира теста, но говорителят на Лю Пенгю заяви, че Китай винаги е водил военна политика, която е „отбранителна по своята същност“ и нейното военно развитие не е насочено към никоя страна.

„Ние нямаме глобална стратегия и планове за военни операции като САЩ. И изобщо не се интересуваме от надпревара във въоръжаването с други страни “, каза Лю. „За разлика от това, през последните години САЩ измисляха оправдания като„ китайската заплаха “, за да оправдаят разширяването на оръжията си и развитието на хиперзвукови оръжия. Това директно засили надпреварата във въоръжаването в тази категория и сериозно подкопа глобалната стратегическа стабилност “. Един представител на азиатската национална сигурност заяви, че китайската армия е провела теста през август. Китай обикновено обявява изстрелването на ракети от тип „Long March“, използван за изстрелване на хиперзвуковото плавателно средство в орбита – но очевидно скрива изстрелването през август. Служителят по сигурността и друг китайски експерт по сигурността, близък до Народно -освободителната армия, заявиха, че оръжието е разработено от Китайската академия за аерокосмическа аеродинамика. CAAA е изследователски институт към China Aerospace Science and Technology Corporation, основната държавна фирма, която произвежда ракетни системи и ракети за космическата програма на Китай. И двата източника съобщиха, че хиперзвуковият плъзгащ апарат е изстрелян на ракета Long March, която се използва за космическата програма.

Китайската академия за изстрелване на превозни средства, която контролира изстрелванията, на 19 юли заяви в официален акаунт в социалните мрежи, че е изстреляла ракета Long C 2C, която добави, че е 77 -мата изстрелване на тази ракета. На 24 август тя обяви, че е извършила 79 -и полет. Но нямаше съобщение за 78 -то изстрелване, което предизвика спекулации сред наблюдателите на космическата му програма за тайно изстрелване. CAAA не отговори на исканията за коментар.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ше
    шекспир
    1 0
    12:54, 19 окт 2021
    като превеждате с гуглето поне четете ли какви простотии публикувате. По добре си измисляйте новините на чист български от колкото да публикувате смехотворни машинни преводи
Последни новини