В Германия арестуваха четвърти заподозрян за шпионаж за Китай

Германската полиция арестува асистент (от 2019 г.) на член на Европейския парламент от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD ) по подозрение в „особено тежък случай“ на шпионаж в полза на Китай, съобщи федералната прокуратура във вторник.


Джиан Г., служител на главния кандидат на AfD на изборите за Европейски парламент през юни, Максимилиан Кра, е обвинен в предоставяне на информация на китайската разузнавателна служба за преговори и решения в Европейския парламент, се казва в изявление на прокурорите. През март Кра бе разпитван от германското контраразузнаване по подозрения, че е взимал пари от агенти на Кремъл, което той отрича.


Сътрудникът му Г., който е живял в Брюксел, както и в източногерманския град Дрезден, също е шпионирал китайски опозиционери в Германия, казаха прокурорите. Властите го арестуваха в Дрезден в понеделник и обискираха апартаментите му.

„Той е обвинен в особено тежък случай за работа за чужда тайна служба“, се казва в съобщението.
Германският вътрешен министър Нанси Фезер нарече във вторник обвиненията „изключително сериозни“. „Ако се потвърди, че някой е шпионирал за Китай в Европейския парламент, това е атака отвътре срещу европейската демокрация“, каза тя в изявление. „Всеки, който наеме такъв служител, също носи отговорност за това“, допълни тя.

 

Говорител на AfD каза, че новината е „много обезпокоителна“. „Но тъй като в момента нямаме допълнителна информация по случая, трябва да изчакаме по-нататъшното разследване на прокурорите, казват още от партията, цитирани от „Ройтерс“.

Максимилиан Кра е член в Европейския парламент на:

  •     Комисията по международна търговия
  •     на две подкомисии - по правата на човека и по сигурност и отбрана
  •     на делегацията за връзки със САЩ.


Той замества свои съпартийци в други четири комисии:

  •     Комисия по външни работи
  •     Комисия по икономически и парични въпроси
  •     Комисия по транспорт и туризъм
  •     Комисия по регионално развитие.


„Това е възмутителен, много сериозен инцидент. Тук един от най-близките сътрудници на главния кандидат на AfD е арестуван, защото е шпионирал опозиционери и дисиденти в Германия за китайските служби. „Това някак си изобщо не ни изненадва“, коментира председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Дейвид Макалистър (ХДС).

Максимилиан Кра. През март „ТикТок“ спря да показва неговите публикации, пълни с антиимигрантски и хомофобски нападки, в канала For You Feed на потребителите заради „системни нарушения. Гледаемостта им падна от стотици хиляди на няколко хиляди.

Заподозреният е бил арестуван в същия ден, в който трима германски граждани бяха задържани по подозрение, че са работили с китайското Министерство на държавната сигурност за предаване на технология, която може да се използва за военни цели.
Арестите бяха извършени седмица след като канцлерът Олаф Шолц пътува до Китай, за да окаже натиск върху Пекин по повод подкрепата му за руската военновременна икономика и да повдигне въпроси за кражба на интелектуална собственост и справедлив достъп до пазара.


Двамата мъже и жена бяха арестувани в западните германски градове Дюселдорф и Бад Хомбург в понеделник, съобщи федералният главен прокурор. По време на ареста си заподозрените са били в преговори за изследователски проекти, които биха могли да бъдат полезни за разширяването на морската бойна мощ на Китай според прокурорите.
„Като Федерална служба за защита на конституцията ние проследихме тези хора много рано и продължихме да наблюдаваме поведението и дейността им“, каза ръководителят на контраразузнаването Томас Халденванг на среща на неговата агенция в Берлин в понеделник.


Според федералния главен прокурор задържаните са „силно заподозрени в шпионаж от неуточнена дата преди юни 2022 г.". Претърсени са домовете и работните места на заподозрените.

Според федералната прокуратура:

  •     един от мъжете „използвал“ задържаната двойка, която е управлявала компания в Дюселдорф
  •     компанията е служила като „среда за установяване на контакти и сътрудничество с хора от германската научна и изследователска общност"
  •     изготвено е проучване за китайски договорен партньор за технологичното състояние на машинни части, които се използват и за работата на мощни корабни двигатели, като тези, използвани в бойни кораби;
  •     зад китайския изпълнител стои служителят на тайните служби, от когото един от заподозрените е получавал поръчките си.


Германското правителство смята арестите за успех. „Областта на иновативните технологии от Германия, които могат да бъдат използвани за военни цели в настоящия случай, е особено чувствителна област“, каза говорител на вътрешното министерство в понеделник. „Затова е още по-важно да се противодейства на шпионажа тук толкова последователно, колкото успяхме да направим в този случай. Всичко останало, допълнителни връзки и произход, ще бъдат разкрити от разследванията, каза той.

Говорител на външното министерство говори за разговори с китайската страна по случая. Рано е обаче да се правят конкретни изявления, каза той на въпрос дали китайският посланик е бил извикан.

Късно в понеделник китайското посолство в Германия отхвърли обвиненията, че Китай е шпионирал в европейската страна. „Призоваваме германската страна да спре да използва обвиненията в шпионаж, за да манипулира политически имиджа на Китай и да оклеветява страната ни“, се казва в изявление на посолството, публикувано от държавната информационна агенция „Синхуа“.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини