Затвор до 5 години и до 50 000 лева глоба за нарушителите на пропуска със зелен сертификат

Инспекторите, които контролират как се спазват новите противоепидемични мерки, ще трябва да притежават зелен сертификат. При констатиране на тежки нарушения те ще „изпращат незабавно сигнал до прокуратурата за извършване на проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Това пише в заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която от полунощ се въвежда зеленият сертификат като вход за заведени, кина, театри, спортни събития и т.н. на закрито. Според НК „който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева“.

Освободени от сертификати са децата до 18-годишна възраст, според заповедта на Кацаров, като първоначално беше обявено, че няма да се тестват само децата до 12 г.

Зеленият сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Няма да се ползва и в училищата - нито за учителите, нито за децата. Достъпът до администрацията също ще става без зелен сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Изключение от зеления сертификат се допуска и за дрогериите, оптиките, зоомагазините, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в молове. Без сертификат ще работят и пазарите.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  ✔️
  ✔️
  16 -6
  09:45, 20 окт 2021
  Кретенизма взе застрашителни размери, без тупаник няма да мине.
  • Ба
   БАЙ МЕЦАН
   3 -2
   12:55, 20 окт 2021
   Няма хора..... Само страхливци
 • 2
  Зл
  Злати
  11 -3
  10:40, 20 окт 2021
  Дали зелен сертификат или жълта звезда каква е разликата ? Пак нямаш никакъв избор дали да живееш или да умреш , друг решава вместо теб , е…б…ти демокрацията.
  • Хи
   Химена
   5 -13
   11:18, 20 окт 2021
   Имаш право да решаваш за себе си , но нямаш право... Виж коментара
  • Ах
   Аха
   3 -1
   13:29, 20 окт 2021
   До Химена То тия полови болести всички ги разнасят.А на машината те вързват защото влиза в клиничната пътека ако знаеш само колко народ умориха с нея
 • 3
  Ва
  Ваксъра
  8 -3
  12:24, 20 окт 2021
  Давай Стойчо покажи им на тея хора от къде изгрява закона и правосъдието в стил Румен Радев.
  Не може мъжете да пускат бради а да си бръснат краката за да носят чорапогащници. А жените да се правят на мъже . Да сложат по една маска за да не ги различаваме.
 • 4
  45
  456
  4 0
  23:48, 20 окт 2021
  А така, не може 80% неваксинирани да ходят напред-назад и да застрашават живота и здравето на малкото останали с акъла си.
Последни новини