За първи път трансплантираха успешно бъбрек от генномодифицирано прасе на човек

За първи път хирурзи в САЩ трансплантираха успешно бъбрек от прасе на човек. Това е изключителен пробив в медицината, който един ден ще ни позволи да използваме животински органи при човешки трансплантации.

Екипът от NYU Langone Health извършва процедурата на жена на командно дишане в мозъчна смърт с позволението на нейното семейство. Според главния хирург д-р Робърт Монгомъри основната цел на лекарите е била да докаже, че подобно нещо е напълно възможно.

Един от основните проблеми при ксенотрансплантацията е, че човешкото тяло често отхвърля органите на донора. За да преодолеят тази пречка, лекарите използват орган от прасе, което е било генетично модифицирано по такъв начин, че да не притежава една конкретна захарна молекула, която играе ключова роля при отхвърлянето. Хирурзите прикачат бъбрека към голям кръвоносен съд извън реципиента и го наблюдават в продължение на два дни.

„Работеше абсолютно нормално – казва д-р Монгомъри пред The Guardian. – Не бе отхвърлен незабавно, както се опасявахме.“

Освен че не е отхвърлен от човека, органът функционира без каквито и да било забележки – филтрира отпадъчните продукти и образува урина. Екипът се надява, че този първоначален тест ще доведе до извършването на трансплантации на органи от животни на живи хора.

Преди 3 години самият Монгомъри е реципиент на орган и по-специално - на сърце. Той е сред малцината щастливци – редица хора просто не успяват да дочакат този момент.

„В момента сме обвързани с тази парадигма – някой трябва да умре, за да може друг да живее – казва Монгомъри пред Yahoo News. – Като се замисли човек по този въпрос… на фона на потенциално увеличаващата се нужда от органи за трансплантация тази парадигма просто няма да сработи. Нужен ни е устойчив и възобновяем източник на органи и кеснотрансплантацията може да ни предостави точно това.“

Органите на прасетата са сходни с нашите собствени (размерът им е горе-долу същият). Тези животни се отглеждат постоянно за консумация на месо, което означава, че най-вероятно ще възникнат доста по-малко етични проблеми сред обществото, отколкото ако ползваме органи от други примати например. Екипът избира да трансплантира именно бъбрек, тъй като по-рано са наблюдавани доста обещаващи резултати при нечовешки примати. Те обаче се надяват, че ще бъде постигнат успех и при други органи.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини