Инфекции през тийнейджърските години водят до множествена склероза години по-късно

През по-голямата част от времето от първото описание на множествена склероза (МС) през 1868 г. причините за това инвалидизиращо заболяване остават несигурни. Гените са идентифицирани като важни, поради което наличието на други членове на семейството с множествена склероза е свързано с по-голям риск от развитие на заболяването.

Скот Монтгомъри, почетен професор по епидемиология, UCL

Едно скорошно проучване, което моите колеги и аз проведохме, установи, че няколко вида инфекции през тийнейджърските години са свързани с МС след 20-годишна възраст. Нашето проучване не изследва дали хората, които са по-склонни да имат генетични рискове за МС, също са по-склонни да имат по-лоши инфекции.

Това може да обясни защо хората с МС също имат повече инфекции, които се нуждаят от болнично лечение.

Ако това беше обяснението, инфекцията не би била рисков фактор, предизвикващ МС, така или иначе би идентифицирала само тези, които са по-склонни да имат МС. Нашето ново проучване, публикувано в JAMA Network Open, разглежда това и показва, че жлезистата треска (една от инфекциите, най-свързани с риска от МС) през тийнейджърските години наистина е рисков фактор за последваща МС.

Някои учени предполагат, че инфекции като жлезиста треска (наричана още инфекциозна мононуклеоза "моно" или "болест на целувката") може да са по-лоши при хора, които ще развият множествена склероза, тъй като имунната им система вече е различна.

Но друго обяснение – това, което нашето проучване изследва, е, че инфекцията предизвиква МС. Също така се твърди, че семействата с повече инфекции се различават по други начини от семействата, които имат по-малко инфекции. Може би разликите между тези семейства, а не самите инфекции, са това, което помага да се обясни риска от множествена склероза.

За да потвърдим, че инфекциите са истински рисков фактор за МС, задействащи процеса на заболяването на МС, нашето последно проучване сравнява братя и сестри от едно и също семейство. Братята и сестрите споделят голяма част от генетичния си състав и имат сходен семеен живот.

Ако единият брат/сестра развие жлезиста треска и продължи да развива множествена склероза, докато другият не развие жлезиста треска и не развие множествена склероза, това би предполагало, че до множествена склероза е довела по-скоро жлезистата треска, отколкото някаква генетична предразположеност. (От друга страна, ако само единият развие жлезиста треска, но и двамата по-късно развият множествена склероза, това би предполагало, че е виновна генетична предразположеност.)

Ако видим същия модел в много семейства, можем да бъдем много по-сигурни, че това е така.

Разгледахме жлезистата треска на различни възрасти, тъй като тийнейджърските години може да са време, когато експозицията е най-вероятно да увеличи риска от множествена склероза. В проучването участват 2,5 милиона души, живеещи в Швеция. На малко под 6000 от тях е била поставена диагноза множествена склероза след 20-годишна възраст.

Открихме, че жлезистата треска между 11 и 19 години е свързана със значително повишен риск от множествена склероза след 20-годишна възраст, в анализ, който сравнява братя и сестри помежду им във всяко семейство поотделно и след това резултатите са комбинирани.

Този дизайн трябваше да гарантира, че резултатите не са, защото хората, податливи на множествена склероза, също са по-склонни да имат по-тежки инфекции поради тази чувствителност. Резултатите потвърждават, че жлезистата треска и почти сигурно други инфекции са важни рискови фактори за множествена склероза и могат да отключат заболяването.

Новото проучване също така даде възможност да се разгледа по-подробно кога инфекцията е по-вероятно да предизвика МС. Жлезистата треска в по-ранна детска възраст е по-малък риск за МС, отколкото когато се е появила след 11-годишна възраст.

Най-високият риск от МС се наблюдава при инфекции на възраст между 11 и 15 години (около времето на пубертета), като рискът намалява с нарастването на възрастта и почти напълно изчезва до 25-годишна възраст.

Промените в мозъка и имунната система при израстването могат да помогнат да се обясни това.

Множествената склероза се развива много бавно

Въпреки че жлезистата треска може да предизвика множествена склероза, най-често около пубертета, може да минат много години, преди да бъде диагностицирана множествена склероза. Много хора, които са имали инфекцията на възраст между 11 и 15 години, са били диагностицирани с множествена склероза едва след като са навършили 30 години.

Това е така, защото увреждането на мозъка, причинено от множествената склероза, се развива бавно, докато не накара някой да се разболее достатъчно, за да получи диагноза множествена склероза.

Жлезистата треска през тийнейджърските години може да предизвика множествена склероза, защото може да попадне в мозъка. А увреждането, което причинява на нервните клетки, може да накара имунната система да започне да атакува частта от нервите, която ги изолира, наречена миелинова обвивка.

Когато имунната система се активира по този начин, процесът се нарича автоимунен. Веднъж започнат, той може да увреди нервите в мозъка, като се влошава постепенно с годините. За щастие, съвременните лечения стават все по-ефективни в забавянето на този процес.

Това проучване предоставя по-силни доказателства, че тежък пристъп на жлезиста треска (и вероятно други сериозни инфекции) през тийнейджърските години, особено около пубертета, може да предизвика множествена склероза, въпреки че често тя може да не бъде диагностицирана поне десет години след инфекцията.

Тази статия е публикувана в The Conversation под Creative Commons.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини