22-етажна сграда в строеж рухна в Лагос

В най-големия град на Нигерия Лагос се срути висока сграда, където трябваше да бъдат разположени луксозни апартаменти. Строителството на 22-етажния небостъргач все още беше в ход, планираше се заселването му през следващата година. По предварителни данни най-малко петима души са загинали, десетки се водят за изчезнали, спасителите продължават да търсят оцелели.

Силният дъжд продължи през цялата нощ в Лагос, но спасители и местни жители работиха на светлината на фенерите, разчиствайки развалините от бетонни отломки и усукана арматура. Те са успели да намерят седем оцелели.

Близките с нетърпение очакват новини за съдбата на хората, които са били в сградата. Не се знае точно колко души са работели на строителната площадка по това време, но според свидетели след срутването до 100 души се водят за изчезнали.

Местните власти разследват причините за инцидента и обещават да оповестят публично всички данни в края на разследването.

Сградата беше част от комплекс, наречен 360 Degrees Towers, който включваше апартаменти, мезонети и градски къщи, a най-евтиният апартамент в него струваше 1,2 милиона долара.

Имотът е бил рекламиран на уебсайта на разработчика, 360 Degrees Towers, който има изпълнени строителни проекти по целия свят, от Обединеното кралство и САЩ до Южна Африка и Нигерия. Този сайт в момента не е достъпен в Интернет.

Както строителният работник Ерик Тетек каза пред Асошиейтед прес, неговият екип чакал багерът да пристигне на строителната площадка, когато сградата внезапно се срутила. "Брат ми и аз бяхме спасени, но там все още са останали много хора, повече от сто", каза той.

На свой ред очевидци, които са били в офиса срещу строителната площадка, разказаха пред BBC, че чули силен шум, погледнали през прозореца и видели как сградата се срутва – етаж по етаж.

Журналисти отбелязват, че зам.-кметът на Лагос Феми Хамзат, който пристигна на мястото на трагедията, е бил посрещнат от разгневена тълпа, която обвини властите в забавяне на началото на спасителната операция.

Според някои данни срутената сграда е била с няколко етажа по-висока от планираното.

През последните години Лагос имаше няколко подобни инцидента. През 2019 г. 10 души загинаха при срутване на училище. През 2014 г. по време на служба, проведена от известен евангелист, шестетажна сграда се срути, убивайки 116 души.

Качеството на строителството в Нигерия оставя много да се желае и властите в Лагос наскоро пуснаха нова, по-строга система за сертифициране за строителни работи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини