История на успеха

Изображение 1 от 3

    Д-р Адам Персенски, четвърти в листата на ГЕРБ

    История на успеха

    Хирургът с 10 000 операции

    Около 10 000 операции съм направил досега, казва спокойно д-р Адам Персенски, все едно не е нищо особено. Но в тяхната къща са свикнали с големите числа. Съпругата му Емилия, която е общопрактикуващ лекар, има 5000 записани пациенти. Ардино с основание разчита на тях. Когато през 2003 г. Адам решава да замине да практикува във Великобритания, Емилия се опълчва категорично – не може да загърби пациентите си. И Адам се връща, макар да е изкарал изпитите си и да е приет за член на Кралското медицинско дружество. Когато пък самият той е назначен за заместник-министър на здравеопазването, настоява пред началника си министър Москов за специално разрешение да продължи да оперира.Такавсяка събота и неделя пътува до болницата в родния си град. Двамата с Емилия са на път да сложат началото на истинска докторска династия, защото и двете им дъщери са дипломирани лекари и с това семейно влияние е много вероятно един ден и внуците да поемат по трудния им път.

    Животът на д-р Персенски е история на упорит труд, отдаденост на работата и – в крайна сметка – успех. Тази история започва през1969 г. в Ардино. Малкият Адам израства в село Жълтуша, където баща му е фелдшер. Именно той го вдъхновява да се отдаде на медицината. Детството му далеч не е лесно. Пасе крави, гледа тютюн, чете много, учи упорито, а когато и ако му остане време, тича след топката. След 7 клас го приемат в Езиковата гимназия в Кърджали, където също не му потръгва по мед и масло. Живее сам на общежитие. На първия учебен ден се оказва, че от 26 деца в класа, само три не са учили предварително английски. Днес с усмивка си спомня, че 15 септември в първата му година се паднал в четвъртък. Толкова силен бил шокът му от новата обстановка и непознатия език, че си казвал – да удържа до събота и бягам оттук. Край! Връщам си се в Жълтуша. Но останал. Седмица след седмица, докато след пет години се дипломирал с отличен успех, вече на „ти“ с езика на Шекспир.

    Влиза медицина в Пловдив от първи опит. Със самочувствието на отличник от елитна гимназия, състезател по спортно ориентиране и бъдещ лекар се изправя пред наборната комисия и заявява, че би искал да кара казармата в школата за офицери в Плевен. Не взима предвид факта, че е от „неблагонадеждно“ семейство. И дядо му и баща му са практикували традиционно обрязване на момчета от мюсюлмански семейства – нещо, на което тогавашната власт гледа с лошо око. Така се озовава в Строителни войски и следващите две години бърка бетон в Пловдивско.

    Едно хубаво нещо му се случва в казармата – сключва брак с ученическата си любов. А след уволнението попада в една група с Емилия в университета. Фактически не съм опитал от безгрижния студентски живот, смее се той. Голямата му щерка се ражда докато са във втори курс, малката – в шести.

    В практиката си е минал през всички нива, докато стигне до специализацията си по коремна хирургия, като е тръгнал от спешна помощ. Така че е достатъчно добре запознат с проблемите и в доболничната, и в болничната помощ. В момента носи тежестта на пандемията наравно с колегите си медици от цял свят. Десет души са починали от ковид пред очите му по време на негови дежурства. Затова не пести острите думи по адрес на провала на служебните правителства с ваксинацията и отношението към медицинското съсловие като цяло. Иска чиновникът Стойчо Кацаров, както и този, който го е назначил – Румен Радев, да понесат отговорността си за сегашната ситуация. А за „изчегъртаните“ професори Кантарджиев и Балтов казва: не е истина, че няма незаменими хора. Тези двамата са незаменими. И са сред елита не на България, а на Европа.

    Какво каза д-р Персенски при откриването на кампанията на ГЕРБ-Кърджали за 47-то Народно събрание  можете да видите тук.

    https://www.youtube.com/shorts/3tl93OqjNXc

    Ако искате да гласувате за Адам Персенски, можете да го направите като отбележите листата на ГЕРБ с номер 32 в бюлетината и с преференция 104

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини