Бизнесът напусна среща за доходите заради поведението на синдикатите

Представителите на бизнеса напуснаха обидени организираната от вицепремиера Гълъб Донев среща с тях и синдикатите, която имаше за цел да се обсъдят доходите до края на тази и през следващата година.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите. „Това поведение не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха“, заяви Велев.

Той обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година, какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да стане 764 лв. По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

„Това, което предлагат синдикатите, всъщност е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Васил Велев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    33
    333
    4 -1
    12:17, 5 ное 2021
    Голям смях са тия работодатели, ако ги питаш тях и 200лв са много за заплата! С едни кирливи 40лв искат да се вдигне минималната заплата и те веднага почнаха да реват! Да палят всеки ден по една свещичка, че са бизнесмени в БГ, че полувината няма да видят частен бизнес в Бяла държава!
    • Ки
      киро
      4 -1
      12:26, 5 ное 2021
      но-мен-кла-турни и Кобург-ски недоносчета, това е българския "бизнес". Месечната заплата в Бя е по-малка от седмичната в Германия и като се отвори дума да се нормализира се надава вой до небесата. А искат да имат вили на местата, където и немските богаташи имат.
Последни новини