Здравеопазването е сред най-корумпираните обществени сектори у нас

Здравеопазването е сред най-корумпираните обществени сектори у нас - оценката е на мнозинството от сънародниците ни. Това сочат резултатите от изследване на Българския институт за правни инициативи и "Гобал метрикс".

60,4% от българите смятат, че корупцията е широко разпространена в здравния сектор, което го поставя на "престижното" второ място. С по-голямо недоверие се ползва единствено изпълнителната власт.

"Широко разпространено е мнението, че в болниците с приоритет се лекуват пациентите с връзки. Що се касае до средствата от Здравната каса - 95% от хората споделят мнението, че НЗОК се източва", каза Радостина Ангелова от "Глобал метрикс".

Що се касае за "пари под масата", хората обвиняват в подобни практики най-вече ръководните фактори в болниците - директори и началници на отделения, а на второ място са самите лекари.

Близо половината българи споделят, че са давали "пари или подарък" на лекар след успешна медицинска манипулация.

Има и позитивни тенденции - докато хората са скептични относно ръководството на болниците или разходването на държавните средства за здраве, 69% обаче са удовлетворени от самите грижи, които са получили от лекарите в държавните болници.

"Единственото хубаво нещо в пандемията, ако въобще може да има такова, е това, че българите са започнали да се интересуват как и къде се разходват средствата в сектора. Огромните средства, които се насочиха натам обаче, представляват изключително благоприятна среда за корупция", заяви Цветомир Тодоров от БИПИ.

"Ковид показа, че нашата здравна система е много уязвима. Институциите не подходиха адекватно към предизвикателствата. Много от починалите хора можеше да бъдат спасени, ако не бяха натрупаните в годините проблеми. Сред тях са третирането на хронични заболявания - никакви мерки не са предприети за подобряване на здравната култура на гражданите, ограниченият достъп на много хора до здравеопазване, неизяснените отношения между общинските и държавните болници, недостигът на персонал и т.н.".

Целият доклад -ТУК.

Данните в доклада са от национално представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода от 14.05.21 година до 26.05.21 г. от социологическа агенция Глобал Метрикс по поръчка на Български институт за правни инициативи. Проучването е преведено по метода на пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица чрез таблети. Използвана е двустепенна гнездова извадка чрез квоти, формирани по показателите: възраст, пол, образование и тип на населеното място. Анкетирани са общо 1048 пълнолетни граждани на България.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини