В склада с машините за изборите има 228 в повече - разяснения от институциите

Защо на територията на склада с машините за изборите има и още 228 машини, които са извън бройката на предвидените за гласуване 1600? Разясненията от отговорните институции продължават.

Вчера една от партиите в кампанията повдигна въпроса, а от публично заседание на ЦИК от 4 ноември стана ясно, че от комисията знаят за случая и са предприели незабавно действия. Според фирмата-доставчик машините са предвидени за дейности в Албания и Грузия и не са свързани с българските избори "2 в 1" на 14-ти.

И още - от ЦИК са сезирали ДАНС и уверяват, че няма как да стане смесване между устройствата.

Въпросните 228 машини са собственост на "Сиела Норма" и са закупени за тестове в Албания и Грузия. Това заяви в предаването ,,Неделя 150" по БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров. Според Тодоров те са доставени заедно с още 800 машини, които са предназначени за изборите. Пратката е влязла у нас от Гърция и докарана под конвой от границата до София. Машините за изборите са разтоварени в склада, а тези за тестове останали навън в контейнер. Така че според главния секретар не може да има смесване на машините.

"Тези 228 въпросни машини по никакъв начин не са вкарани в склада, както беше оповестено. Те са били на отделен принцип, съответно затворени в един метален контейнер и запечатани. След като са докарани в района на склад са разтоварени и са оставени вън на плаца до склада, а 800-те машини за изборите са проверени от ЦИК и вкарани в склада", заяви Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Прокуратурата е започнала проверка по случая с машините. От държавното обвинение съобщиха, че още в петък в Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от вносителя на устройствата "Сиела Норма". В него се излагали твърдения за "неправомерни действия от страна на служители на МВР". Дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е и информация от ЦИК.

От МВР обаче съобщиха, че в сигнала не е имало твърдения за "неправомерни действия" на жандармеристите, охраняващи склада. "В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напусне района на склада.

Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", твърдят още от вътрешното министерство.

От Сиела Норма заявиха, че сигналът, който са подали не е бил срещу служители на реда, които са изпълнявали заповед. След заседанието си днес и ЦИК излезе със съобщение, че е информирала ДАНС незабавно след получаване на информацията за тези 228 машини, които не са част от договора за изборите. ЦИК не е възлагала закупуване и доставката им. Те са транспортирани от "Сиела Норма", заедно с машините за вота на 14 ноември.

От ЦИК са изискали информация от "Сиела Норма" за тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с другите машини, както и серийните им номера. В предаването "Говори сега" Димитър Димитров обясни:

"Не не сме и знаели, че ще има такива машини. Ние сме поръчали 1600, те са докарани на пристанището в Пирея. Може би има някакъв фирмен проект на самата "Сиела". Тя обаче не ни е уведомила затова. Няма как да нямаме някакъв вид подозрения, че пристига нещо, за което не сме се договорили. Те са описани по номера и няма как да се смесят. За да вкарате една такава машина трябва някой да ви изработи картата, флашката и всичко останало, което правят други - Информационно обслужване. Така че спрягането на всичките тези части плюс самото билдване на софтуера няма как да се случи така, че да се произведе чудовен резултат", коментира Димитър Димитров - заместник-председател на ЦИК.

ЦИК очаква "Сиела Норма" да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    !?
    !?
    1 0
    18:07, 8 ное 2021
    Хванати на местопрестъплението с доказателствата 228 на брой факт! Аз предлагам да отворят няколко машини на живо по всички телевизии непосредствено преди изборите изненадващо да видят всички хора какъв софтуер е инсталиран на тях?
Последни новини