Exit Poll: Първи резултати от изборите 2в1

Обявиха първите прогнозни резултати от предсрочните парламентарни избори. 7 партии влизат в парламента.

По данни на "Тренд" първа политическа сила, която печели изборите, е КП ГЕРБ-СДС с 23,5%. Данните на агенцията нареждат на второ място КП „Продължаваме Промяната“ с 22,5%, третото място е за КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“ - 14,2%, на четвърто място се нарежда ПП „Движение за права и свободи“ с 9,6%, ПП „Има такъв народ“ е на пето място с 9,5%, след тях е КП „Демократична България – обединение“ със 7,3% и ПП "Възраждане" с 4,1%.

Exit Poll: Тренд

Данните от екзитпола на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл болкан“ обаче показват, че първото място е за КП „Продължаваме Промяната“. За ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев вота си са дали 25.7% от гласоподавателите, Според „Галъп“ второто място е за КП ГЕРБ-СДС с 23,5%, Третото място е за КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“ с 14.5%, а ПП „Движение за права и свободи“ се нареждат на четвърто място с 10,2%. Според социологическата агенция избирателите са отредили петото място на ПП "Има такъв народ" с 8%, а КП „Демократична България – обединение“ печели 6,9%. От данните на „Галъп“ се оказа, че и седма партия влиза в парламента - ПП "Възраждане" с 4,2%.

Exit Poll: Галъп

Под прага от 4% са "Изправи се БГ! Ние идваме" с резултат 2,2% И ВМРО с 1,2%.

Exit Poll-а на социологическите агенции е направен и финансиран по поръчка на NOVA.

Обявиха първите прогнозни резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Данните са от екзитпола на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл болкан“, направен по поръчка на NOVA.

Данните показват, че няма нито един кандидат за държавен глава, който да е избран на първи тур. Кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илиана Йотова са получили 49.4% от гласовете на избирателите. За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 25.3% от гласоподавателите.

графика президент

Данни: Галъп

Разликата между двете двойки е повече от 24%, показва Екзитпола на "Галъп" при 90% преброени бюлетини.

Подобни резултати показват и данните на агенция "Тренд" - 48.3% за Радев и Йотова, 24.6 за Герджиков и Митева.

графика президент

Exit Poll: Тренд


В глава 4 на Конституцията е записано, че за да бъде избран даден кандидат още на първия тур на изборите, той трябва да е получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Това означава, че следващата седмица ще се проведе балотаж на президентските избори, на който ще гласуваме за Румен Радев или проф. Анастас Герджиков.
 
Как се представиха останалите кандидат на изборите за президент и вицепрезидент

Според данните на „Галъп Интернешънъл болкан“ Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (ДПС) имат 9%, а Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе са на четвърто място с 4.2% от гласувалите. Пети са Костадин Костадинов и Елена Гунчева ("Възраждане") с 3.9% от гласовете.

На шесто място са фолкпевицата Луна Йорданова и нейното вице Иглена Илиева с 1% от гласувалите на президентските избори.

Според социолозите на "Тренд" Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова (ДПС) имат 9.2%, а Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе са на четвърто място с 5.2% от гласувалите. Костадин Костадинов и Елена Гунчева ("Възраждане") имат 3.7% от гласовете. Луна има 1% и според тази агенция.
 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мл
    Млдк
    14 -8
    20:57, 14 ное 2021
    Всъщност,радвам се на този резултат - българският народ заслужава съдбата си - антиваксъри,полуидиоти и крадци.
    Израждане ще се изложат и цяла България ще види волен сидеров 2.0 и глупостите им.
    • До
      до мл
      3 -1
      21:46, 14 ное 2021
      Рано е да се каже кой е полуидиота. Ще поживеем, ще видим
  • 2
    Бо
    Ботев
    16 -4
    21:10, 14 ное 2021
    Д.Добрев, семката и сервитьорката тянка Лилянова е време да получат нови костюми а именно раирани за заслужена почивка в затвора.
Последни новини